Az új alkotmánnyal lezárul az átmeneti időszak Egyiptomban

A hosszúra nyúlt politikai átmeneti időszak lezárását jelenti, hogy népszavazás útján elfogadták az új egyiptomi alkotmányt, amely "mindenki számára szavatolja a jogi egyenlőséget" - jelentette ki szombaton Kairóban a szenátus előtt Mohamed Murszi államfő.morszi

Az elnök utalt arra, hogy a szavazók 63,8 százaléknyi támogató vokssal jóváhagyták az új alaptörvényt. "Ezzel az egyiptomi nép számára az átmeneti időszak után megkezdődhet a munka, a termelés és a komolyság periódusa" - mondta Murszi. "Az átmenet a kelleténél hosszabb ideig tartott, de mostantól végre hozzá lehet fogni az egyiptomi nép újjászületését elősegítő munkához, a gazdaság rendbetételéhez."

Az államfő szerint Egyiptom olyan korszakba lépett, amelyben már nincs önkényuralom, nincs hátrányos megkülönböztetés, de érvényesül a társadalmi igazságosság. Az új alkotmány minden állampolgár számára biztosítja az egyenlő jogokat. Ezzel a beszédével Murszi hivatalosan is átadta a teljes törvényhozói hatalmat a parlament felsőházának. Arra kérte a honatyákat, hogy a jövőben vegyék komolyan munkájukat, működjenek együtt a kormánnyal, minden politikai erővel és civil szervezettel a következő időszak törvényeinek az előkészítésében.

A népszavazást két fordulóban - december 15-én és 23-án - bonyolították le. A szavazók 63,8 százaléknyi támogató vokssal jóváhagyták a Mohamed Murszi államfő iszlamista szövetségesei által kidolgozott, a liberális és baloldali ellenzék által hevesen bírált alkotmánytervezetet, bár a jogosultak mindössze 32,9 százaléka jelent meg az urnáknál. Az alkotmány jóváhagyása után most két hónapon belül lebonyolíthatják az új parlamenti választásokat, s hivatalba léphet az új kormány.

A baloldali és liberális ellenzék erőteljes kampányt folytatott az új alkotmány tervezete ellen, mondván, hogy az az iszlám jog uralmát teremti meg Egyiptomban, korlátozza a szabadságjogokat, a személyes szabadságot, a nők és a kisebbségek jogait. Az ellenzék egyébként vitatja a referendum eredményét is, több civil szervezet szabálytalanságokról és csalásokról értesült.

Kimaradt?