Tömegtüntetések a nők védelmében Indiában

Részvétét nyilvánította Manmohan Szingh indiai miniszterelnök szombaton a csoportos nemi erőszak áldozatául esett indiai diáklány családjának és barátainak. A lány halálhírére újabb tüntetéseket tartottak az országban.

"Imádkozom az elhunyt lelki békéjéért, és remélem, hogy családjának lesz ereje ezt a fájdalmas veszteséget elviselni" - mondta a miniszterelnök. A 23 éves orvostanhallgató lány, akit december 16-án egy autóbuszban többen megerőszakoltak és súlyosan bántalmaztak, szombatra virradóra halt bele sérüléseibe egy szingapúri kórházban.

A miniszterelnök arra hívta fel honfitársait, hogy a brutális esemény által felkorbácsolt indulataikat a társadalom átalakítására használják fel. "Elveszíthette a túlélésért folytatott harcát, de a mi feladatunk azt garantálni, hogy halála ne legyen hiábavaló" - jelentette ki. A szerencsétlen lány tiszteletére konkrét intézkedéseket kell hozni, hogy a nők védelemben részesüljenek, és biztonságban érezzék magukat Indiában - fűzte hozzá.india1

A brutális csoportos nemi erőszak után Újdelhiben őrizetbe vettek hat férfit, akit a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. Az indiai fővárosban nem egészen két hete történt bűntény óta mindennaposak a nők védelmében zajló tömegtüntetések. Kilengések is történtek, amelyek során egy rendőr életét vesztette, és több mint száz ember megsérült.

A lány halálának hírére India-szerte újabb tüntetésekre került sor. Az emberek az elkövetők megbüntetését követelték, és fogadkoztak, hogy folytatják harcukat a szexuális erőszak ellen és a nők jogainak bővítéséért. Újdelhiben, helyi idő szerint szombat délután, ismét több százan gyűltek össze kezükben transzparensekkel és hangosbeszélőkkel. "Igazságosságot akarunk!" - kiáltozták. Mások fekete kendővel takarták el szájukat, és némán tüntettek. "Eleget kiabáltunk, most már tetteket akarunk látni!" - mondta egy fiatal nő.

A fővárosi hatóságok a kormányzati negyedben és az Újdelhi egyik jelképének számító emlékmű, az India Kapu mellett ismét megtiltották a tüntetéseket. A rendőrség különleges egységei több utcát lezártak, és a tüntetőket két gyülekezési ponthoz irányították. Tíz metróállomást átmenetileg lezártak, hogy megakadályozzák a tüntetőket abban, hogy a parlamenthez és az elnöki palotához jussanak.india2

A lány holttestét még szombaton egy repülőgéppel visszaszállítják Szingapúrból Indiába.

A döbbenetes bűntény újból ráirányította a figyelmet a nők elleni szexuális erőszak problémájára Indiában. Mintegy 100 ezer olyan hasonló esetet tartanak nyilván, amelyben az elkövetők mindmáig büntetlenek maradtak. Pénteken jelentette a rendőrség, hogy újabb csoportos nemi erőszak áldozata lett egy 15 éves iskolás lány, akire elvágott torokkal bukkantak Uttar Prades államban.

A kormány szigorú intézkedéseket jelentett be. Többek között létrehoznak egy adatbankot, amelyben az ország összes elítélt erőszaktevőjének adatait tárolják majd. Fotójukat és címüket nyilvánosságra hozzák a rendőrség internetes oldalán. Újdelhiben a rendőrség rendkívüli telefonszámot létesít bajba jutott nők számára. Ezenkívül az utcákat jobban kivilágítják, és az autóbuszokat gyakrabban ellenőrzik majd.

Kimaradt?