Bocsánatot kért Bernie Sanderstől a Demokrata Párt

A Demokrata Párt Országos Bizottsága hivatalosan is bocsánatot kért hétfőn, az elnökjelölt-állító konvenció megnyitásakor Bernie Sanders vermonti szenátortól azokért az elektronikus levelekért, amelyekből kiderül, hogy a pártvezetés az előválasztási kampányban az ő kárára, Hillary Clinton javára manipulálta a választási folyamatot.

A bocsánatkérő hivatalos levelet nem Debbie Wasserman Schultz, a párt vasárnap lemondásra kényszerített elnöke írta alá, hanem az új pártelnök, Donna Brazile, aki egyelőre ideiglenes pártelnök, és a konvenció után veszi át ténylegesen is a párt irányítását.

„A Demokrata Országos Bizottság egészének nevében mély és komoly bocsánatkérésünket fejezzük ki Sanders szenátornak, támogatóinak és az egész Demokrata Pártnak az elektronikus levelekben szereplő  megbocsáthatatlan megjegyzésekért" - olvasható a levélben. Az új pártvezetés fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy a vitatott e-mailekben szereplő megállapítások nem tükrözik a párt által képviselt értékrendet, s azt a határozott elkötelezettséget sem, hogy a párt vezető szerve semleges maradjon bármilyen jelölési folyamatban. A levélben Donna Brazile hangsúlyozza, hogy a vitatott leveleket megfogalmazó pártaktivisták már bocsánatot kértek, és a Demokrata Párt meghozza a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő.       

A WikiLeaks által a hétvégén nyilvánosságra hozott levelekből az derült ki, hogy Wasserman Schultz többször lehazugozta Clinton vetélytársát, munkatársaival különféle, Sanders szenátort negatívan beállító történeteket talált ki, s egyes államokban még azt is fel akarták, használni, hogy Sanders zsidó. 

Sanders támogatói hétfőn a floridai delegátusok reggelijén kipfujolták Wasserman Schultzot,a kaliforniai delegátusok pedig azt énekelték róla, amit  a republikánusok a clevelandi konvenciójukon Hillary Clintonról: "zárjátok börtönbe!".  

A konvenciót végül délután nem is Debbie Wasserman Schultz nyitotta meg. A politikai "nagyágyúk" - így például Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, Cory Booker szenátor, a demokraták feltörekvő csillaga New Jerseyben, a first lady, Michelle Obama vagy Bernie Sanders vermonti politikus - beszédei csak helyi idő szerint este kilenckor kezdődnek. Addig a Demokrata Párt helyi politikusai szónokolnak, például Baltimore város polgármester-asszonya, vagy Connecticut állam kormányzója. Sanders hívei leragasztott szájjal, táblákkal a kezükben hallgatták a beszédeket.     

A konvenciót a Wells Fargo bankról elnevezett csarnokban tartják, Philadelphia belvárosától viszonylag távol.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?