Müncheni rendőrfőnök: az ámokfutónak nincs köze a menekültekhez

A nyomozás alapján egyértelmű, hogy a péntek este történt müncheni lövöldözésnek egyetlen elkövetője volt, és az ügynek „egyáltalán nincs köze a menekültek témájához" – közölte szombaton a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője.

Hubertus Andrä müncheni tájékoztatóján elmondta, hogy a 18 éves elkövető Münchenben született, és nincsenek arra utaló jelek, hogy bármi köze lett volna az Iszlám Állam terrorszervezethez. Korábban még arról adtak hírt, hogy az elkövető csak két éve élt a bajor fővárosban.

Viszont az „ámokfutás témájával" behatóan foglalkozott – tette hozzá a rendőrfőnök.

Müncheni ügyész: "klasszikus ámokfutó" lehetett a lövöldöző

A nyomozás első megállapításai alapján "klasszikus ámokfutó" lehetett a péntek este történt müncheni lövöldözés elkövetője - közölte szombaton a müncheni ügyészség illetékese. Thomas Steinkraus-Koch vezető ügyész az eljárás irányítóinak közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem találtak semmilyen politikai vonatkozást az ügyben. 

A 18 éves elkövető valószínűleg nem volt egészséges, a "depresszió típusai közé tartozó" pszichés betegségben szenvedhetett. A bűnügyi nyilvántartásokban két ügyben szerepelt, egy testi sértés és egy lopás sértettjeként.

Robert Heinberger, a bajor tartományi bűnügyi hivatal vezetője elmondta: az elkövető szobájában találtak egyebek mellett ámokfutásról szóló újságcikkeket és egy könyvet, amelynek az a címe, hogy Ámokfutás fejben - miért gyilkolnak az iskolások.

Az elkövető egy pisztollyal és 300 tölténnyel felfegyverkezve kezdett lövöldözni péntek este. Kilenc halálos áldozata között három nő és öt kiskorú van, a 27 sebesült között pedig több gyerek.

A fiatalember egy 9 milliméteres, illegálisan tartott fegyverrel lövöldözött a város északi részén fekvő Olympia bevásárlóközpontban és a közelben lévő gyorsétteremben. Miután kilenc embert agyonlőtt, végzett magával. Tüzeltek rá civil ruhás rendőrök, de a boncolás alapján nem sebesítették meg.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?