Törökország megnehezítette állampolgárai külföldre utazását

Egy héttel a Törökországban lezajlott puccskísérletet és az azóta bevezetett rendkívüli állapotot követően Ankara szigorította pénteken az országból kiutazó török állampolgárok ellenőrzését.

A jövőben a nemzetközi repülőtereken szokásos útlevél-ellenőrzéskor a kiutazó török állampolgároknak a tevékenységüket igazoló dokumentumot is fel kellene mutatniuk - közölték ankarai kormányzati tisztségviselők. Ezzel a török hatóságok a hatalomátvételi kísérlettel kapcsolatba hozható személyek külföldre menekülését akarják megakadályozni.

Az állami szféra alkalmazottainak az őket foglalkoztató intézménytől kell igazolást kérniük, amelyben nyomatékosítják, hogy a kiutazásuknak nincs akadálya. Ugyanez vonatkozik házastársukra és a gyerekekre is. Az Anadolu török hírügynökség tájékoztatása szerint a közszféra dolgozói ezentúl nem utazhatnak Észak-Ciprusra vagy Grúziába, ahova eddig a török állampolgárok útlevél nélkül mehettek. 

A privát szektorban dolgozóknak azt kell igazolniuk, hogy valóban a magánszférában tevékenykednek, és nem állnak állami alkalmazásban. Helyi médiaértesülések szerint a diákoktól tanulmányaikat igazoló okmányt kérhetnek, a nyugdíjasoknak és a munkanélkülieknek a társadalombiztosító igazolására lehet szükségük, ha el akarják hagyni Törökországot.

A török kormányzat a puccskísérletet követően bejelentette, "megtisztítja" az igazságszolgáltatást, a biztonsági erőket és az állami hivatalokat az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónok híveitől, akit Recep Tayyip Erdogan török elnök a meghiúsult puccs kitervelésével és egy párhuzamos állam kiépítésével vádol.

A folytatódó rajtaütések keretében már 10 410 gyanúsítottat vettek őrizetbe a török hatóságok - mondta péntekre virradó éjszaka Erdogan az Anadolu szerint. Közülük 4 060-an vizsgálati fogságban vannak. A közszféra dolgozói közül több mint 44 500-at függesztettek fel állásukból.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?