Törökországban péntek óta 45 ezren lettek munkanélküliek

Törökországban a múlt pénteki puccskísérlet után hatalmas tisztogatás kezdődött. Eddig több mint 9 ezer embert vontak bűnvádi eljárás alá, és a BBC úgy tudja, hogy 45 ezer embert bocsátottak el az állásából. 15 ezer 200 tanárt és oktatásban dolgozót elküldtek, 1577 egyetemi dékánt szólítottak fel lemondásra, 8777 belügyminisztériumi dolgozót kirúgtak, de kirúgtak embereket a pénzügyminisztériumból és a miniszterelnöki hivatalból is. 24 rádió- és tévécsatornának is bevonták az engedélyét. Nemzetközi megfigyelők aggódnak, az ENSZ felszólította Törökországot, hogy tartsa be az emberi jogok védelmét.

Kiadásának elutasítását kérte kedden az amerikai hatóságoktól az Egyesült Államokban élő, Ankara szerint a törökországi puccskísérletet kitervelő Fethullah Gülen török hitszónok. A Gülen eszméit támogató New York-i székhelyű Alliance for Shared Values nonprofit szervezet által közzétett közleményben a hitszónok arra kérte az amerikai hatóságokat, hogy "utasítsanak el bármiféle törekvést, amely politikai leszámolások céljából a kiadatási folyamattal való visszaélésre irányul".

A londoni Streetbees közvélemény-kutató cég 2800 törököt kérdezett meg arról, hogy véleményük szerint ki áll a puccskísérlet mögött. A válaszadók közel 50 százaléka szerint Gülen, mintegy 30 százalékuk szerint maga Erdogan, 10 százalékuk szerint a hadsereg egy kis frakciója, a többiek pedig az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségre (CIA), a hadsereg tábornokaira, illetve másokra gyanakodtak.

A puccskísérlet következtében felmerült a halálbüntetés újbóli bevezetésének kérdése Törökországban. A Streetbees felmérése szerint a válaszadók közül az Erdogant támogatók 92 százaléka támogatja a halálbüntetést, az elnök ellenzőinek pedig 35 százaléka. A válaszokat kivetítve a teljes lakosságra, a törökök 58 százaléka helyeselné, ha a büntetést újból bevezetnék.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?