Donald Trump most már hivatalosan is elnökjelölt

Hivatalosan is elnökjelöltjévé választotta Donald Trumpot a Republikánus Párt, így biztossá vált, hogy a novemberi amerikai elnökválasztáson a New York-i üzletember indul a párt színeiben.

A 69 éves milliárdost a republikánusok clevelandi konvenciójának második, keddi napján választották meg a párt elnökjelöltjének. Trump formális jelölését Jeff Sessions alabamai szenátor jelentette be, majd az ábécé-sorrendben szólított tagállamok nevében egy-egy delegátus nyilvánosan és hangosan közölte, hogy kit támogatnak. Donald Trumpnak 1237 küldött támogatására volt szüksége, ezt már New York államnál - ahonnan származik - megszerezte. Jelöltségét legidősebb fia, Donald Trump Jr. jelentette be, aki három testvérével együtt csatlakozott a New York-i küldöttséghez.

Trump nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy megválasztották. A konvenció résztvevőihez intézett videoüzenetében úgy fogalmazott, nem egy kampány, hanem egy mozgalom élén áll. "Az elnökválasztási folyamatnak ez a szakasza lezárult... mozgalom lett, de végig kell mennünk" az úton - fogalmazott Trump, aki azonban csak csütörtökön elmondandó beszédében fogadja el hivatalosan is az elnökjelöltséget. Trump ezúttal nem szabadon beszélt, hanem súgógépről olvasta fel üzenetét. "Ezt a pillanatot soha nem felejtem el" - mondta, s hangsúlyozta, hogy "együtt történelmi eredményt értünk el", mert a republikánus párt történetében soha ilyen sokan nem szavaztak egy jelöltre. 

"Ismét naggyá tesszük Amerikát, novemberben győzni fogunk" - búcsúzott híveitől a republikánusok elnökjelöltje. Rövid üzenete előtt Michael Mukasey, George W. Bush elnökségének igazságügyi minisztere, utána pedig Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője, Paul Ryan, a képviselőház elnöke, majd Chris Christie, New Jersey kormányzója mondott beszédet. Chris Christie után lépett a pódiumra Donald Trump második házasságából született lánya, a nemrég diplomázott Tiffany, majd a milliárdos első házasságából született legidősebb fia, ifjabb Donald Trump. 

A 22 éves Tiffany Trump rövid felszólalása az elnökjelölt méltatására összpontosított, az ifjabb Donald Trump azonban kifejezetten politikai beszéddel lepte meg a hallgatóságot. Ifjabb Donald Trump hosszasan kárhoztatta Hillary Clintont, akinek esetleges elnökké választása szerinte olyan kockázat, amelyet az országnak nem szabad vállalnia.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?