Katonai puccskísérlet zajlik Törökországban

A török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, a katonák behatoltak az állami televízió épületébe. Isztambulban mindkét Boszporusz-hidat lezárták, az állami tévécsatornát leállították. A török hadsereg bejelentette, hogy átvette a hatalmat, a miniszterelnök szerint helyén van a kormány

A török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, a katonák behatoltak az állami televízió épületébe – jelentették a nemzetközi tájékoztatási eszközök.

Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint korábban mindkét isztambuli hidat lezárták a forgalom előtt. A világhálón közzétett felvételek arról tanúskodnak, hogy katonák és katonai teherautók lepték el az átkelőkre vezető utakat.

Szemtanúk eközben arról számoltak be, hogy Ankarában fegyverropogást lehetett hallani, valamint katonai gépek és helikopterek szálltak el a főváros felett. Az orosz RIA Novosztyi közlése szerint egy helikopter tüzet nyitott a török hírszerzés épületére Ankarában.

A török NTV tévécsatorna riportere arról számolt be, hogy a török katonai főparancsnokságon túszokat ejtettek a puccsisták, a CNN Türk tévé szerint köztük van a vezérkari főnök is. Az isztambuli rendőrparancsnokságon fegyverropogásról számoltak be a tudósítók.

Hivatalosan is bejelentették a hatalomátvételt

A török hadsereg közleményt adott ki péntek este, amelyben bejelentette, hogy átvette a hatalmat “a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében”.

Binali Yildirim török kormányfő péntek este közölte: katonai puccskísérletet hajtott végre a hadsereg egy frakciója Törökországban, de a demokrácia győzedelmeskedni fog. A miniszterelnök bejelentette: mozgósították a biztonsági erőket, hogy “megtegyék azt, ami szükséges”.

Az NTV török hírtelevízió által sugárzott beszédében leszögezte: “a parancsnoki láncon kívül” hajtották végre a törvényellenes akciót. Yildirim hangsúlyozta: “a nép által megválasztott kormány hivatalban marad. Ez a kormány akkor távozik, amikor az emberek így döntenek.”

Erdogan még nem szólalt meg

Az elnök, Recep Tayyip Erdogan még nem szólalt meg, ő az Égei-tenger partján tartózkodik szabadságon. A török kormányfőt az utóbbi időben egyre élesebb bírálatok érték, amiért az ellenzék szerint autokratikus irányba mozdítja az országot. Erdogan miniszterelnökségből való távozása óta elnöki rendszert akar bevezetni Törökországban, amelynek célja bírálói szerint az lenne, hogy még inkább saját kezében koncentrálja a hatalmat.

Jelentések szerint az elnöki palotát örző alakulatokat lefegyverezték és őrizetbe vették az ország vezérkari főnökét, Hulusi Akart. A fegyveres erők ankarai főparancsnokságán a jelentések szerint több túszt tartanak fogva a puccsisták.

 A török állami televízió adása megszakadt. A Ria arról is ír, hogy Ankarában blokkolták a Twittert és a Facebookot. 

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?