A válságövezetekből származó ásványok európai szabályozása a migrációra is hatással lesz

A fegyveres konfliktusok által érintett térségekből származó ásványok behozatalára vonatkozó európai rendelet jelentéstevőjeként Winkler Gyula EP-képviselő legfontosabb célja, hogy ne lehessen a fegyveres csoportok tevékenységét az ásványi anyagok kitermeléséből, csempészésből finanszírozni - a rendeletet hamarosan elfogadja az Európai Parlament. 

 „Úgy vélem, hogy a rendeletet a közös felelősség elvére kell felépíteni, és ebben minden érintett félnek szerepet kell vállalnia. A válságövezetekből származó ásványok behozatalának szabályozása olyan eszköz, amely hatással lesz a helyi gazdaságra, stabilitást és fejlődést hozhat a fegyveres konfliktusokkal sújtott térségeknek. Éppen ezért az új rendelet fontos szerepet játszhat a migrációs folyamatok alakulásában, különösen az Európai Unió felé irányuló migráció tekintetében. A migrációt a háborús övezetek, a szegénység és bizonytalanság váltja ki, ezért segítve a válságövezeteket, az ott élő embereket, hozzájárulunk, hogy csökkenjen a nyomás, amely miatt sokan egy jobb élet – legtöbb esetben jobb európai élet – reményében hagyják el hazájukat”– nyilatkozta Winkler Gyula csütörtökön egy brüsszeli sajtótájékoztatón. 

Az Európai Parlamentben annak kapcsán hívtak össze sajtótájékoztatót, hogy egy nappal korábban befejeződött az EP, az Európai Bizottság és az Európai Tanács közötti egyeztetés negyedik fordulója, amelyen politikai egyezség született, hogy minél hamarabb lezárják a 3TG ásványi kincsekre vonatkozó rendelet technikai egyeztetéseit is. A rendelet az ón, tantál, volfrám és ezek ércei, valamint az arany – a szaknyelvben 3TG-nek (azaz the 3T's and gold) is nevezett ásványok behozatalára, kereskedelmére vonatkozik. 

A jelentéstevő elmondta, hogy a válságövezetekben élő közösségek kizsákmányolásából származó illegális jövedelmeket hivatalossá kell tenni, az európai vállalatoknak pedig nagyobb felelősséggel, nagyobb szociális részvétellel kell jelen lenni azokban a térségekben, ahonnan a profitjuk származik. „A 3TG ásványok esetében átláthatóbb lesz a teljes beszerzési lánc, ez pedig azt is jelenti, hogy nem lehetséges az illegális pénzmozgás, ami kizárja, hogy háborús, fegyveres konfliktusokat lehessen finanszírozni, kizárja a kényszermunkát, a modern rabszolgaságot. A nemzetközi kereskedelemnek kiemelt szerepe van a fenntartható fejlődés biztosításában, az új munkahelyek létrehozásában, ugyanakkor a 21. században vállalnunk kell az átláthatóság és méltányosság felelősségét is”– tette hozzá Winkler Gyula.   

A sajtótájékoztatón részt vett Cecilia Malmström kereskedelmi biztos, Bernd Lange, az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának elnöke és Lilianne Ploumen holland kereskedelmi miniszter, mint az EU soros elnökségét betöltő Hollandia képviselője.

Kimaradt?