Törökország azonnal hazarendelte a berlini nagykövetet

Komoly hatással lesz a német-török viszonyra, hogy a német parlament (Bundestag) népirtásnak minősítette csütörtökön az örmények lemészárlását az Oszmán Birodalomban a XX. század elején – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A török állami televízióban élőben közvetített beszédében a kenyai fővárosban tartózkodó Erdogan azt mondta, miután visszaérkezik Törökországba a konzultációra hazarendelt berlini nagykövet, a török kormány megvitatja, milyen lépésekkel válaszoljon a berlini döntésre.

Törökország bekérette külügyminisztériumába az ankarai német ügyvivőt, valamint hazarendelte konzultációra berlini nagykövetét. Binali Yildirim miniszterelnök Ankarában a döntésre reagálva nyomatékosította: Törökország soha nem fogadja el a Bundestag döntését. „Nincs a múltunkban semmi, ami miatt szemlesütve kellene szégyenkeznünk” – szögezte le Yildirim.

A kormányfő a német törvényhozás „hibás” döntéséért a „rasszista örmény lobbit” tette felelőssé. Numan Kurtulmus kormányfő-helyettes és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szóvivője kijelentette: Ankara történelmi hibának tartja a Bundestag határozatának elfogadását.

A politikus szerint a határozat „torz” állítások során alapul. A mészárlás kérdését nem a politikusoknak, hanem a történészeknek kellene tisztáznia – tette hozzá. Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter azt mondta, hogy a „felelőtlen és alaptalan” döntések semmiképpen nem fedik el Németország saját „sötét történelmét”. A török média úgy tudja, hogy a négy török parlamenti párt arra készül, hogy még a nap folyamán közös nyilatkozatban ítélje el a berlini döntést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?