Elutasítja a HVIM a román ügyészség terrorvádját

A Facebook-oldalán közölt állásfoglalásában „újabb román állami hazugságnak nevezte” a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségnek (DIICOT) azt a vádját, hogy a HVIM-esek székelyföldi társaik segítségével földgázvezetéket akartak felrobbantani Romániában.

A Maszol elsőként számolt be egy román hírügynökségre hivatkozva, hogy a letartóztatott két kézdivásárhelyi HVIM-vezető elleni vádirat szerint a vádlottak és meg nem nevezett magyarországi társaik egy gázvezeték felrobbantásáról, illetve arról beszélnek, hogy orosz szervezetektől szeretnének támogatást szerezni a műveletekhez. Anyagunkat átvette az MTI és több magyarországi portál is. A HVIM az Indexen megjelent cikkre reagált.

Portálunk időközben megkapta a DIICOT-tól a vádiratot, amelyben valóban szerepelnek azok a vádak, amelyekről a román hírforrások beszámoltak. Hamarosan részletesen ismertetjük a dokumentumot.

„Ismert, hogy két erdélyi vezetőnket, Szőcs Zoltánt és Beke Istvánt a román hatóságok immár hónapok óta tartják fogva egy nyilvánvalóan a magyarság és a székely autonómiáért küzdő szervezetek megfélemlítését célzó koncepciós eljárás keretében. Ellentétben az Index állításaival, az ügyben a közlemény kiadásáig még nem történt vádemelés. Tagjaink ellen semmilyen bizonyítékot nem találtak, sem az állítólagos terrortámadás, sem pedig a román média által hajtogatott összeesküvés-elméletre emlékeztető „orosz szál” ügyében” – olvasható a HVIM állásfoglalásában.

A mozgalom szerint a bukaresti politikai elit ismét a magyarellenességből akar magának tőkét kovácsolni romániai általános választások előtt. „Ezt a gyomorforgató, soviniszta taktikát elutasítjuk” – írják. Hozzáteszik: bíznak benne, hogy a választások után a nyíltan magyarellenes tendenciák enyhülnek majd és tagjaik visszanyerik szabadságukat.

A HVIM állításaival ellentétben a két kézdivásárhelyi társuk, Beke István és Szőcs Zoltán ellen már megtörtént a vádemelés. A DIICOT csütörtökön közölte, hogy szerdán bíróság elé állította a két férfit. Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?