Megtalálhatták az eltűnt egyiptomi gép roncsait

A Görögországhoz tartozó Kárpathosz szigettől délre megtalálták az eltűnt egyiptomi utasszállító repülőgép roncsdarabjait – ezt jelentette a görög állami televízió. Az eddigi hírek szerint két roncsdarabról és két mentőmellényről van szó.

A francia AFP és az amerikai AP hírügynökség már a görög hadsereg egyik névtelenséget kérő illetékesére hivatkozva jelentette, hogy roncsokra bukkant a gépet kereső görög fregatt nagyjából ott, ahol eltűnhetett a repülő. Úgy tudni, két narancssárga színű műanyag darabról van szó. Szintén görög illetékesek beszéltek arról, hogy két mentőmellényt is találtak ugyanott.

Vannak olyan források is, amelyek azt állítják, hogy egyiptomi hajók illetve egy egyiptomi felderítő gép fedezte fel a roncsokat. Román idő szerint csütörtök délután fél 7-ig ugyanakkor nem érkezett hír arról, hogy hivatalosan is megerősítették volna: az eltűnt gép roncsait találták meg.

Az Egyptair egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járatacsütörtök hajnalban tűnt el a radarról. Az egyiptomi légi irányítók már korábban is azt valószínűsítették, hogy a gép a tengerbe zuhanhatott.

Az Egyptair utaslistája szerint román és magyar állampolgár nem volt a gépen, a 30 egyiptomi és 15 francia utas mellett két iraki és egy-egy brit, belga, kanadai, portugál, szudáni, szaúdi, csádi, algériai és kuvaitiról tudnak. Az angol eltűntet a brit külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg.

A Reuters úgy tudja: a görög légi irányítók is beszéltek a gép pilótájával, amikor a járat Kea szigete felett repült el, és a polgári légi irányítás vezetője szerint a pilóta semmilyen problémáról sem beszélt. A gép 3 óra 27-kor hagyta el a görög légteret és két perccel később el is tűnt a görög radarokról.

Az okokról semt tudni semmit

Egyelőre bizonytalan, adott-e a gép vészjelzést. Az első hírek arról szóltak, hogy a pilóták nem adtak le ilyet, majd a légitársaság közölte, az eltűnés után két órával a gép leadott valamilyen vészjelzést – írja a Guardian. Elképzelhető, hogy ez valamilyen automatikus jelzés volt, bár a képet tovább bonyolítja, hogy a hadseregnek semmi ilyesmiről nincs információja. Az időjárással nem volt gond az érintett időszakban.

A szerencsétlenség okairól továbbra sem tudni semmit. Korábbi nyilatkozatok szerint semmi sem kizárt. Az AFP szerint az egyik egyiptomi miniszter azt mondta: valószínűbbnek tűnik, hogy terrortámadás történt, és nem műszaki hiba okozta a szerencsétlenséget.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?