Moszkva: szerződést sért a rakétapajzs romániai telepítése

Megsérti a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverekről szóló szerződést, hogy az Egyesült Államok Romániába telepítette az európai rakétapajzs elemeit - szögezte le szerdai állásfoglalásában az orosz külügyminisztérium.

A deveselui katonai bázisra szállított elfogórakéta-ütegeket a tervek szerint csütörtökön helyezik üzembe, csaknem egy évtizeddel azt követően, hogy Washington - Moszkva figyelmeztetése dacára - felajánlotta európai NATO-szövetségeseinek, hogy megvédi őket az iráni rakétafegyverektől. Oroszország szerint a Nyugat ezzel a közép-európai békét fenyegeti.

Az orosz diplomáciai tárca a pajzs Romániába telepítését hibának minősítette, és rámutatott, hogy a lépés közvetlen fenyegetést jelent Oroszország biztonságára – írja az MTI.  

Mihail Uljanov, az orosz külügyminisztérium fegyverzetkorlátozási és -ellenőrzési igazgatóságának vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer európai elemeinek Romániába és Lengyelországba telepítése képes felborítani a térség stratégiai egyensúlyát, ami a globális rakétavédelmi rendszer kiépítésével együtt "aláássa a bizalmat, és ellentétes a nemzetközi kapcsolatok alapelveivel, amelyeknek egyike az, hogy megengedhetetlen a saját biztonság megerősítése mások biztonságának rovására".

 A magas rangú orosz diplomata szerint most éppen ilyen kísérlet folyik, elsősorban az Oroszországi Föderáció rovására, amit károsnak minősített.  A tervek szerint Frank Rose amerikai helyettes külügyi államtitkár csütörtökön Deveseluban részt vesz azon az ünnepségen, amelynek célja annak demonstrálása, hogy műveleti készültségbe lép az Aegis Ashore rendszer. Másnap a lengyelországi Redzikowóban lesz jelen egy hasonló komplexum építésének megkezdésekor.

Kapcsolódók

Kimaradt?