II. Székely Fesztivál: viszonozták a sok éves székely vendégszeretetet

A tavaly első alkalommal hagyományteremtő, kapcsolatépítő céllal szervezték meg a Székely Fesztivált Budapesten. A nagy érdeklődés bizonyította: szükség van olyan alkalomra, ahol az anyaországban élő székelyek találkozhatnak, megélhetik hagyományaikat, kóstolhatják ízeiket, családias légkörben otthon érezhetik magukat. 

Idén a fesztivál nulladik napján, csütörtökön Székelyföld gyógyturizmusa címmel a szakma részére szerveztek konferenciát. Pénteken, szombaton és vasárnap a kultúra, a gasztronómia és a kézművesek mutatják meg értékeiket a három székely megyéből. A szabadtéri színpadon egész napos székely kulturális programokkal - bábelőadással, népmesékkel, táncházzal, koncertekkel és turisztikai bemutatóval - szórakoztatják a látogatókat a Székely Szeretetszolgálat Alapítvány által megálmodott s kivitelezett rendezvényen. 

Az idei kiemelt vendég a fesztiválon Háromszék, a kúriák és mofetták földje. Így a péntek délelőtti fesztiválmegnyitón elsőként Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a székelyeket és a székelyek barátait. „Köszönjük a meghívást. Úgy gondoljuk, hogy a bemutatkozási lehetőséget nem hagyhattuk ki, szívesen jöttünk Budapestre. Az elmúlt ezer évben mindig arccal és szívvel Budapest irányába éltünk, és ez így lesz ezentúl is. A keletről bejövő szelek ereje bár először minket ér, de mi megszelídítjük, termékeny, jó széllé alakítjuk, és úgy engedjük tovább Kolozsvár és Budapest irányába. Ez a mi feladatunk” – hangsúlyozta az elnök.

Tamás Sándor elmondta, szíve szerint legalább egyszer minden anyaországi embert elvinne Székelyföldre. Azért csak egyszer, mert utána már remélhetőleg maguktól mennének. „Azért vagyunk itt, hogy a székelyföldi látogatáshoz csalogatókkal szolgáljunk. Nemcsak a megszokott, archaikus, népi elemekkel, nemcsak székely táncosokkal, népi mesterségekkel - amit nemcsak megcsodálni lehet, hanem ki is próbálni, hanem a jövő Székelyföldjét is elhoztuk ide, a gyógyulni, gyógyfürdőzni, pihenni vágyóknak ajánlunk mofettákat, jófajta borvizet a megyei önkormányzat és a hozzátartozó Kovászna Megye Turizmusáért, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Vadon Egyesület, az Aquasic Közösségek Közti Társulás jóvoltából. Vegyék a lábáztatók gyógyító hatását, kóstolják meg sok ízű borvizeinket. Nemesi kúriákat is ajánlunk, nemcsak műemlékként, hanem vendéglátó egységként is. Nem mindennapi élmény, ki kell próbálni. Medvét is hoztunk, nem is egyet, hanem kettőt - igaz, hogy nem ölelkezni, egyelőre csak fényképezkedni. Hiszem, hogy ez a vásár idén is eléri kettős célját: minket, székelyeket megerősít abban, hogy jól tesszük, amit ezer éve teszünk, másrészt pedig a Budapestieket arra ösztönzi, hogy ellátogassanak barátokkal, családdal Székelyföldre" – fogalmazott a háromszéki elnök.

Borboly: mellbevágó a kérdés, hol tanultunk meg magyarul

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében kiemelte, nagy öröm számára, hogy itt lehet a Millenárison, amely ha úgy tekintjük, akkor a magyar ipartörténelem fénykorában született, ugyanakkor azért is szimbolikus jelentősége van a Millenárisnak, mert az elmúlt évtizedben a magyar nemzet újjászületésének a szimbóluma ez a hely. „Külön öröm ugyanakkor, hogy Székelyföld kulturális és gazdasági értékeit ezen a hétvégén bemutathatjuk. Nagydolog ez számunkra, székelyföldiek számára. Én a rendszerváltozás előtt utoljára ’87-ben kaptam lehetőséget, hogy kijöjjek Magyarországra, persze édesapámnak nem adtak útlevelet, hanem bátyámmal és édesanyámmal együtt jöttünk. Budapesten sétáltunk és beszélgettünk az itt élő rokonainkkal, és akkor megkérdezték tőlünk, hogy önök tudnak magyarul? Kisgyerekként nagyon mellbeütő élmény volt, és azt gondolom, hogy az azóta eltelt néhány év, és jó néhány dolog letisztázódott. Ezért köszönet a magyar kormánynak, a nemzet kormányának, hogy a mi gyerekeinket, unokáinkat nem kérdezik meg Budapest utcáin, hol tanultak meg ilyen helyesen magyarul beszélni. Örvendetes, hogy a Kárpát-medence és a teljes magyar közösség értékeinek lehetőséget teremtenek a bemutatkozásra, mert azt gondolom, hogy a kulturális és gazdasági értékek össze tudnak kötni. Ez a rendezvény mérföldkő a székelység történetében - a Székelység története könyvet itt is megvásárolhatják -, de ugyanakkor egy nagyon fontos lépés a nemzet újraegyesítésének folyamatában. Köszönöm Lukács Csabának, a termelőknek, a Hargita Nemzeti Székely Népi együttes tagjainak és a bemutatóinknak. Ugyanakkor köszönöm Varga Mihály miniszternek, hiszen amit tesz, az a nemzetegyesítés egy fontos, kiemelt lépése, és azt gondolom, hogy a miniszter úr felismerte, hogy ebben a három napban azokat a szálakat, amelyek minket összekötnek, legyen szó termékekről szolgáltatásról, kultúráról, élményekről, azoknak itt Budapesten bemutatkozási lehetőséget teremt. Ezért a tiszteletünk jeleként átadunk egy székely mellényt és egy székely inget” – emelte ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Láng Zsolt, Budapest 2. kerületének polgármestere adott helyet idén is a Székely Fesztiválnak. Köszöntő beszédében kiemelte azokat a lépéseket, folyamatokat, amelyek a Buda szívében elkezdődtek az elmúlt években és amelyek mind azt szolgálják, hogy az országhatáron kívül rekedt testvérek érezhessék, hogy együtt vannak, határok nélkül. Hangsúlyozta, hogy a 2. kerületben, elsőként Budapesten nyílt Székely ízek boltja, ahol folyamatosan lehet vásárolni székely termékeket. A kerület ad otthont a Tintakör könyvesboltnak is, amely erdélyi írok könyveit mutatja be. A polgármester szerint ezek mind-mind olyan dolgok, amelyekkel tehetünk azért, hogy folyamatosan nyissunk egymás fele. A Székely Fesztivált pedig már hagyománynak nevezte, amelynek reméli, hogy évről évre meglesz a gyümölcse.

Varga Mihály, a magyar nemzetgazdasági miniszter szerint a székely bölcsesség, tudás, a sokévi vendégszeretet viszonzása a fesztivál. Egy olyan esemény, amikor a székelyek, a Székelyföld megmutathatja magát. “Örömmel csatlakoztam fővédnökként is a rendezvényhez, hiszen vallom, hogy olyan ügyet szolgálunk vele, amelyet szolgálnia kell minden igaz magyarnak. Ez pedig az összetartozás ügye. A történelem vihara határokat húz hol itt, hol ott, azonban tudjuk jól, hogy minden átmeneti. Törekedni kell arra, hogy összefogjuk azokat a dolgokat, amelyek összetartoznak. Nyelvünkben, kultúránkban, szokásainkban, hagyományainkban a történelem tartósan nem szakíthat el.  Az a dolga ennek a fesztiválnak, hogy nem csak egy képet adjon Székelyföldről, nemcsak bemutassa finomságait, szépségeit, hanem ráérezzen arra is, hogy innen több száz kilométerre ugyanolyan érzésű és mentalitású emberek élnek, mint itt. A nemzeti kormány azon törekvése, hogy az összetartozó dolgokat össze ragassza, az sikerrel jár. Abban bízunk, hogy ezeket a szálakat sikerül meg szorosabbra fűzni, gazdasági vonalon is akár. Az a törekvésünk, hogy összekössük a vállalkozókat. Reméljük, hogy sikerül megtalálni az együttműködés alapját” – zárta beszédét a miniszter.

A II. Székely Fesztiválra a csíksomlyói kegytemplom harangjainak hangját is elhozták a székelyek magukkal, péntek délben ezzel és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes műsorával vette kezdetét a három napos mulatozás a magyar fővárosban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?