Erdőtűz miatt kiürítenek egy hatvanezres kanadai várost

Elrendelték a kanadai hatóságok az ország délnyugati részében fekvő Fort McMurray kiürítését, miután a város környékén erdőtűz ütött ki, amely a heves szél miatt gyorsan terjed is. A tűz a 60 ezres város déli részét fenyegeti elsősorban, ezért a hatóságok észak felé "terelik" az embereket.

A lángok a város szélét már elérték, a lakott területekre is jelentős mennyiségű hamu hullott. A déli körzetekben helyi sajtójelentések szerint káosz és pánik tapasztalható. A kimenekítésről szóló rendelet kötelezi a helyieket arra, hogy elhagyják otthonukat. A fenyegetett övezettől biztonságos távolságban, körülbelül 20 kilométerre ideiglenes menedékhelyeket hoztak létre. A környéket szárazság sújtja, miközben a hőmérséklet rekordokat dönt, és kedden megközelítette a 30 fokot.

A tűzoltók a hét elején még sikeresen küzdöttek a lángokkal, de a helyzet kedd reggelre jelentősen súlyosbodott az erős szél miatt. A hatóságok a szomszédos tartományoktól és a kanadai központi kormánytól is azonnali segítséget kértek a tűz megfékezéséhez és a menekülők elhelyezéséhez. Sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek, és a tűz a hatóságok közlése szerint nem fenyegeti a közeli olajmezőket sem. Kanadai illetékesek azt mondták: ez az eddigi legnagyobb méretű kimenekítési művelet Alberta tartományban.

Kapcsolódók

Kimaradt?