Fellázadt a tandíj ellen a magyar diákság

Magyarország több városában tiltakoztak a hallgatók a kormány felsőoktatási átalakítási tervei ellen szerdán. Budapesten több ezren vonultak végig a belvároson, és a Kossuth tér lezárt részét is elözönlötték. Az Országház előtt rendőrsorfal állt fel. Szegeden plakátokkal ragasztották le a Fidesz-iroda portálját, Debrecenben új felsőoktatási törvényt követeltek. Megszólalt az ügyről az Országgyűlés elnöke is, aki arra helyezte a hangsúlyt, hogy a kormány kész a párbeszédre, de a diákok egyelőre nem éltek ezzel a lehetőséggel.diak4

A Budapesten, Debrecenben, Kecskeméten, Sopronban, Szegeden és más településeken tartott fórumokon visszatérő követelés volt a felsőoktatási keretszámok két évvel ezelőtti szintre történő visszaállítása, az oktatás átfogó reformja, valamint a hallgatói szerződés azonnali eltörlése.

A HÖOK nem vesz részt a miniszterrel való egyeztetésen. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nem megy el a csütörtöki egyeztetésre Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, a szervezet december 18-i időpontot javasol. Nagy Dávid, a hallgatói szervezet elnöke a miniszternek címzett válaszlevélben megerősítette, hogy továbbra is nyitottak az egyeztetésre és a kompromisszumos megoldásra.  A HÖOK az egyeztetés időpontjául december 18-át javasolja, jelezve, hogy addig az Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum megbeszéléseit is lefolytatják. A miniszter először kedden hívta megbeszélésre a HÖOK elnökségét.

 

A legnagyobb megmozdulás Budapesten volt. A hallgatók a Műegyetem budai épületében gyűltek össze, ahol a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke kijelentette, hogy a diákok akkor érhetik el követeléseik teljesülését, ha egységesek maradnak. diakSolti László, a Szent István Egyetem rektora a Magyar Rektori Konferencia álláspontját ismertetve közölte, hogy ellentétes a nemzetközi trendekkel a forráskivonás a felsőoktatásból, és az a magyar felsőoktatás leszakadásához vezet.

 A műegyetemről a diákok rendőri felvezetéssel Pestre vonultak az Erzsébet hídon át. A hallgatók először a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épülete előtt álltak meg egy időre, majd a Kossuth térre vonultak, ahol elözönlötték a lezárt területet. A rendőrök leszorították őket a főbejárat lépcsőjéről, majd felsorakoztak az Országház előtt, de fél kilencig egyebet nem tettek. Ezután a rendőrsorfal néhány méterrel hátrébb szorította a tüntetőket.diak3

Nagy Dávid az MTI-nek azt mondta: a kordon átlépését nem tervezték, az spontán módon történt. A HÖOK vezetője később megafonba beszélve arra figyelmeztette a diákokat, hogy radikális csoportok tagjai épültek be közéjük, és tüntetésük békés. A diákok azt követelték, hogy a kormány egy képviselője jöjjön ki hozzájuk, majd kilenc óra előtt elhagyták a teret. Mintegy kétszázan tovább indultak a Budapesti Corvinus Egyetem felé.

Szegeden a Fidesz-irodánál demonstráltak a hallgatók, akik ismertetni akarták követeléseiket a kormánypárti politikusokkal. A diákok plakátjaikkal teleragasztották a létesítmény portálját, hogy „a fideszes politikusok is megtapasztalhassák, milyen a kilátástalanság”. Akciójuk után a Fidesz helyi elnöke közleményben hívta fel a hallgatók figyelmét arra, hogy ne sértsék mások alapvető jogait. Tudatta, hogy a kormánypárt politikusai készek a párbeszédre, de a diákok eddig nem keresték őket.

Budapesten két gimnáziumban is tiltakoznak a diákok. Budapesten két gimnáziumban is tiltakoztak, vagy tiltakoznak a diákok a felsőoktatási keretszámok csökkentése miatt, a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban már befejezték, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban viszont jelenleg is tart a tiltakozás. Bajkó Judit, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium igazgatója az MTI-nek azt mondta, reggel fél nyolctól volt ülősztrájk az intézmény aulájában, többen más, környező iskolákba is átmentek, onnan 11 órára visszaértek, azóta zavartalan az oktatás. Elmondása szerint a diákok "nem részesülnek megrovásban, a jövőjüket féltik". Lelik Lászlóné, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese az MTI-nek azt mondta, a diákok a folyósokon, vagy az udvaron vannak, órákra szinte senki nem megy be. A hiányzókat nem írják be, és más szankcióval sem kell számolniuk - mondta.

 

Hasonló véleményen volt Kövér László házelnök is, aki egy sásdi sajtótájékoztatón beszélt a hallgatói megmozdulásokról. Emlékeztetett arra, hogy a kormány jelezte egyeztetési szándékát, de a hallgatók egyelőre nem kívántak élni a lehetőséggel. Hozzátette: nem érti az elutasítást, és azt a kérdést tette fel, hogy a demonstrációkban valóban a konzultáció igényének szándéka jelenik-e meg, vagy erődemonstráció zajlik.

Délelőtt a kormányszóvivő arról beszélt, hogy a felsőoktatási koncepció ellen tiltakozó szakmai szervezetek ellenérdekeltek az átalakításban, mert az új rendszerben csökken a hatáskörük.

"A hallgatói önkormányzatok szintjén pedig az az érdekes helyzet állt elő, hogy azok a hallgatói önkormányzatok lépnek fel a felsőoktatási elképzelésekkel szemben, amelyeket nem is érint", hiszen a szabályozások a ma középiskolába járókra vonatkoznak majd - tette hozzá Giró-Szász András.

Szintén délelőtt jelentette be Nagy Dávid, hogy Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum életre hívásáról döntött a HÖOK választmánya.

Kimaradt?