Monti kitért Berlusconi politikai csapdája elől

Lehetetlennek nevezte Mario Monti olasz kormányfő Silvio Berlusconi azon kijelentését, amely szerint kész visszalépni a választásokon való indulástól, ha Monti vállalja a jobbközép jelöltségét. Berlusconi felkérését a csütörtöki olasz sajtó politikai csapdaként értékelte.

Mario Monti irreálisnak nevezte Berlusconi kijelentéseit - közölte Monti szóvivője. Hozzátette, hogy a miniszterelnök "viccnek" vette a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnökének felkérését, aki egy héttel ezelőtt vonta meg tőle a bizalmat azzal váddal, hogy a Monti-kormány recesszióba taszította az országot.  monti-berlusconi

Berlusconi egy szerda esti könyvbemutatón úgy nyilatkozott, ha Monti miniszterelnök-jelöltként a jobbközép élére áll, "én teszek egy lépést hátra, és a pártommal fogok foglalkozni". Maga Berlusconi is hozzátette, nem hiszi, hogy Monti elfogadja a felkérést.

Berlusconi csapdát állított - vélte az Il Messaggero. A római napilap szerint Berlusconi minden eszközzel Monti ellehetetlenítésére törekszik. Teljesen mindegy, mi Monti szándéka, Berlusconi így teszi "zavarossá a belpolitika vizeit" - írta az újság hangsúlyozva, hogy Monti álcázott felkérésével Berlusconi azoknak a PdL-tagoknak a lába alól is kihúzta a talajt, akik szakértő kormányfővel akarták helyettesíteni Berlusconit.  

A La Repubblica baloldali napilap szerint Berlusconi azért "rántotta elő" Montit, mivel csütörtökön Brüsszelben, az Európai Néppárt (PPE) ülésén vesz részt. A PPE pedig fenntartással kíséri Berlusconi Európa-ellenes kampányát. A La Repubblica úgy tudja, Angela Merkel nem megy el a PPE ülésére, ha ott lesz Berlusconi is.  

A konzervatív Corriere della Sera úgy látta, Monti nevének feldobásával Berlusconi kiutat keresett, mivel tudja, hogy Nicolas Sarkozyhez hasonló vereség vár rá a választásokon.

Berlusconi provokált, de Montinak el kell döntenie, hogy akar-e miniszterelnök-jelöltként indulni, és ha igen, akkor kivel - írta a Berlusconi család birtokolta Il Giornale.

A Berlusconi-Monti szóváltás Brüsszelben folytatódhat, ahol Monti is jelen lesz az EU-csúcson.

Kimaradt?