Betiltaná a fejkendők viseletét az egyetemeken a francia miniszterelnök

A Daily Libérationnak adott interjújában Manuel Valls a riporter kérdésére azt válaszolta, be kellene tiltani a fejkendő viseletét az egyetemeken. A kormányfő ezt a tilalmat törvényben is rögzítené, mindamellett elismerte, hogy az alkotmány ezt megnehezítené. A baloldali miniszterek szinte rögtön kifejezték ellenvéleményüket.

Valls elmondta: "Szeretném, ha tudnánk azt demonstrálni, hogy az iszlám, a nagy világvallás, Franciaország második számú vallása, alapjaiban véve kompatibilis a Köztársasággal, a demokráciával, az értékeinkkel és a nők és a férfiak közötti egyenlőséggel." Hozzátette, néhányan nem akarják ezt elhinni és a franciák többsége kételkedik ebben, de ő megvan arról győzödve, hogy ez lehetséges.

Thierry Mandon felsőoktatási miniszter azt nyilatkozta, "nincsen szükség arra, hogy törvény szabályozza a fejkendő viseletét az egyetemeken". A miniszter szerint a hallgatók már felnőttek és így minden joguk megvan arra, hogy fejkendőt hordjanak. "A francia társadalomban ez nem tilos".

Najat Vallaud-Belkacem oktatásügyi miniszter kijelentette, ő ezt a tilalmat nem fogja támogatni, mert szerinte a fiataloknak a lelkiismereti és vallásszabadság értelmében joguk van azt tenni, amit jónak látnak e tekintetben. "Az egyetemeinken sok külföldi diák tanul. Kitiltanánk őket azért, mert a kultúrájukhoz egy bizonyos öltözködési norma társul?" - tette fel a kérdést a miniszter.

Korábban Nicolas Sarkozy, jobboldali pártvezető vetette fel a fejkendő betiltásának ötletét. Az egyetemek vezetői akkor is határozottan ellenezték a javaslatot, emlékeztetve arra, hogy a fejkendőt hordó diákok diszkriminálása jogellenes cselekedet – írja az atv.hu. a The Guardian nyomán.

Az iszlám vallás által előírt fejviselet már hosszú idő óta vitatott kérdés Franciaországban, ahol az egyik legkeményebb európai szabályozás van érvényben e tekintetben. 2004-ben az állami iskolákban betiltották a lányok számára a fejkendő viseletét, valamint azt is, hogy a diákok vallási jelképeket: keresztet, vagy turbánt viseljenek. 2011-ben Sarkozy a teljes arcot eltakaró nikáb viseletét tiltotta be a köztereken. A szabályozás arra is kiterjedt, hogy a közszolgálati intézményekben dolgozó állami alkalmazottak nem hordhatnak semmilyen külső vallási szimbólumot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?