Olaszország az EU-nál tett panaszt az osztrák kerítésépítés miatt

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter és Angelino Alfano belügyminiszter az Európai Bizottságnál tiltakozott szerdán az ellen, hogy Ausztria visszaállítaná a határellenőrzést a Brenner-hágón.

A tárcavezetők Dimitrisz Avramopulosznak, a bizottság belügyekért és migrációs politikáért felelős biztosának címzett közös levelükben Bécs kerítésépítési tervei ellen emeltek szót. A két olasz kormánytag a bizottság azonnali beavatkozását követelte "az Európai Unió alapvető értékeinek védelme" érdekében.

Gentiloni és Alfano szerint Brüsszelnek azonnal meg kell győződnie arról, hogy Bécs tervezett lépései összhangban vannak-e az uniós joggal, Ausztria eddig nem mutatott be ugyanis olyan dokumentumot, amely indokolná a döntést, és az Olaszország felől érkező migránsok számának növekedését mutatná területén.

Az osztrák belügyminiszter azonban arra számít, hogy a balkáni útvonal lezárása miatt körülbelül 300 ezer menekült érkezik majd a Földközi-tenger felől Olaszországba, ahonnan a Brenner-hágón át folytathatják útjukat Ausztriába és más nyugat-európai országokba.

Hivatalos adatok szerint egyelőre úgy tűnik, hogy az év eleje óta több migráns érkezett Ausztriából Olaszországba, mint fordítva. Míg január 1-je és április 10-e között az olasz hatóságok 674 menedékkeresőt küldtek vissza Ausztriába, addig az osztrákok csupán 179 migránst szállított vissza Olaszországba.

Róma indokolatlannak tartja az osztrák határzárat, mert 2014 óta a két ország rendőrségei szorosan együttműködnek egymással. A határhoz közeli települések utcáin és a határon áthaladó vasúti szerelvényeken közösen járőröznek.

Kedd este Matteo Renzi olasz kormányfő felszólította Ausztriát, hogy tartsa tiszteletben az uniós jogszabályokat, és az Európai Bizottság is aggodalmát fejezte ki a Brenner-hágón építendő kerítésről szóló sajtóhírek miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?