Kijevben összeült az új összetételű parlament

A képviselők eskütételével kezdte meg első ülését szerdán az októberi választások nyomán létrejött új összetételű ukrán parlament. A parlamentben magyar nemzetiségű képviselő is helyet foglal, Gajdos István, aki a Mikola Azarov kormányfő vezette Régiók Pártjának listáján került be a törvényhozásba.femen2

Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség (UMDSZ) elnöke, Beregszász polgármestere az ülés alkalmából az MTI-nek elmondta, hogy számára elsődleges fontosságú az ukrajnai magyar kisebbség érdekeinek képviselete, a magyarság számára fontos jogszabályok kidolgozása és elfogadtatása. 

Ezek között is kiemelten fontosnak nevezte a nyáron életbe lépett kisebbségi nyelvtörvény tényleges alkalmazásához szükséges több mint 30 jogszabály kidolgozását, továbbá a kisebbségi törvény módosítását. Megjegyezte, hogy ez utóbbi jogszabályt 1992-ben fogadták el Ukrajnában, és már rég megérett az idő a korszerűsítésére.

A politikus szintén fontos feladatának tekinti Ukrajna európai integrációjának elősegítését. Mindezeket figyelembe véve a parlament emberi jogi és kisebbségi vagy európai integrációs bizottságában szeretne helyet kapni.

Tervezi továbbá, hogy a magyar lakossággal való minél hatékonyabb kapcsolattartás érdekében több városban, Kijevben, Ungváron, Beregszászon és Nagyszőlősön nyit képviselői fogadóirodát. Hozzátette, hogy ezek az irodák már korábbi, 2002 és 2006 közötti parlamenti képviselősége idején is sikeresen működtek.     

A parlament első ülése több kisebb botránnyal indult.

femenA Femen nevű ukrán nőjogi szerezet meztelen aktivistái próbáltak bejutni a törvényhozás épületébe, ám a rendőrök útjukat állták, és kitessékelték őket.

Megtörtént az első dulakodás is: a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfőt támogató Egyesült Ellenzék-Haza párt és a nacionalista Szabadság párt képviselői nem engedtek be az ülésterembe két honatyát, akik a Haza párt színeiben jutottak mandátumhoz, de nem csatlakoztak a párt frakciójához. Az ellenzék mandátumuk visszaadására szólította fel őket.

Az ellenzék képviselői Timosenkót széttört rácsok mögött ábrázoló fotómontázzsal díszített fekete pólóban jelentek meg az ülésszak első napján. 

Ukrajna új összetételű parlamentjében életbe lépett az a szabály, amely jelenléti ív aláírására, továbbá az ülésteremben elektronikus regisztrálásra kötelezi a képviselőket. Ez várhatóan megakadályozza majd azt, hogy a képviselők egymás helyett szavazzanak.

Kimaradt?