Szeptemberben áll csatarendbe minden idők legdrágább hadihajója

12,9 milliárd dollárba került a világ valaha volt legdrágább hadihajója, a USS Gerald R. Ford (CVN 78), amerikai repülőgép-hordozó – derült ki a szenátus fegyveres erőkért felelős bizottságának ülésén, ahol Sean J. Stackley helyettes államtitkár számolt be a hajó építésének előrehaladásáról. 

Az Egyesült Államok 38. elnökéről elnevezett USS Gerald R. Ford az első darabja a legújabb hajóosztálynak, amely a tervek szerint fokozatosan leváltja a jelenlegi, Nimitz osztályú repülőgép-hordozókat. A hajó hossza 337 méter, vízkiszorítása nagyjából 100 ezer tonna, és egyéb fegyverrendszerei mellett legalább 75 repülőgépet hordoz majd. Gőzkatapult helyett ezen a hajón használnak először elektromágneses gyorsítót a gépek felszállásához, és van olyan terv is, hogy később lézerágyúkkal pótolják a légvédelmi rakétákat.

Még 2009 novemberében kezdték építeni a virginiai Northrop Grumman hajógyárban, és négy évvel később bocsátották vízre. Jelenleg a hajó hadrendbe állítása zajlik, a tervek szerint szeptemberben lép szolgálatba. Már épül az osztály következő darabja, a USS John F. Kennedy (CVN 79), ami a tervek szerint 2020-ban állhat szolgálatba. A harmadikat, a USS Enterprise-t (CVN 80) várhatóan 2018-ban kezdik építeni. Stackley a bizottság előtt azt mondta: a haditengerészet 81,3 milliárd dollárt kér a következő öt évre. Ebből a pénzből a tervek szerint összesen 38 különböző hadihajót építenének, köztük rakétahordozó- és vadász-tengeralattjárókat és rombolókat is.

Kapcsolódók

Kimaradt?