Wikileaks: Soros György is finanszírozta a Panama-iratok kiszivárogtatását

A WikiLeaks portál szerint az offshore-botrányról kiszivárogtatott panamai dokumentumok Vlagyimir Putyin orosz elnököt támadó állításai egy olyan tényfeltáró médiaszervezettől erednek, amelyeket az amerikai állami USAID segélyszervezet és Soros György nagybefektető finanszírozott.

Az állítás a szintén bizalmas információk kiszivárogtatásairól ismert portál Twitter-oldalán jelent meg, forrásmegjelölés nélkül. A bejegyzés szerint az OCCRP áll a Putyin elleni támadások mögött, és ez a szervezet Oroszországot és az egykori Szovjetuniót is "célba veszi". Az OCCRP az Organized Crime and Corruption Reporting Project nevű, főleg kelet-európai tényfeltáró újságírók által létrehozott szervezet nevének rövidítése. 

A WikiLeaks Twitter-bejegyzése szerint az "amerikai" OCCRP hasznos munkára is képes, de teljesen aláássa feddhetetlenségét, hogy az amerikai kormány "közvetlenül finanszírozza" a panamai kiszivárogtatásokban Putyin ellen megfogalmazott támadásokat.

A több százezer céggel kapcsolatos kiszivárogtatás forrásai egyelőre ismeretlenek, csak annyit lehet tudni, hogy az adatok egy panamai ügyvédi irodából származnak, és titkos forrás szolgáltatta ki a Süddeutsche Zeitung című német lapnak. Az érintett panamai iroda, a Mossack Fonseca azt állítja, hogy hackertámadás áldozata lett.

A Kremlben nem örvendeztek a kiszivárogtatásnak. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője hétfőn úgy fogalmazott, hogy "csalódottságot keltett" az offshore-ügyekre rávilágító újságírói munka minősége, Moszkvában "nagyobb szakszerűségre" számítottak. Peszkov egyébként már napokkal az anyagok publikálása előtt arra figyelmeztetett, hogy egy nemzetközi oknyomozó konzorcium arra készül, hogy "megrendelésre" az elnök családjára és gyerekkori barátaira vonatkozó információkat "ültessen el" a köztudatba Nyugaton és Oroszországban. A szóvivő szavai szerint az ilyen akciók célja az orosz vezetés, elsősorban Vlagyimir Putyin elnök lejáratása, különösen a parlamenti választások évében, és hosszabb távon is - két évvel az elnökválasztás előtt.

Akadnak azonban olyan politikusok is, akik hálásak a kiszivárogtatásért. Francois Hollande francia köztársasági elnök hétfőn külön köszönetet mondott a világszerte számos közéleti személyiséget kompromittáló botrány elindítóinak. Főképp azt találta örvendetesnek, hogy a kiszivárogtatás révén megnövekszik azoknak az adóbefizetése, akik adócsalást követtek el.

Kapcsolódók

Kimaradt?