A verespataki bányaprojekt kezdeményezője is érintett lehet az offshore-botrányban

Az Verespatakra tervezett aranybánya-beruházás kezdeményezője, Vasile Frank Timiș üzletember is érintett a panamai offshore-botrányban – közölte hétfőn a RISE-Project nevű oknyomozó újságírócsoport.

A Rise Project egyike volt azoknak a médiaszervezeteknek, amelyek részt vettek a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott, csaknem negyedmillió eltitkolt offshore vállalat adatait tartalmazó lista feldolgozásában.

A szervezet honlapján megjelent írás szerint a román ipar stratégiai vállalatait megkaparintó oligarchák is ügyfelei voltak a panamai ügyvédi irodának, amely nemcsak az adótörvények kijátszásában, hanem vagyonaik elrejtésében is segítette őket. Példaként Vasile Frank Timișt, a verespataki bányaberuházás kezdeményezőjét említik.

A Rise Project arra is utal, hogy Timis lehet az az ismeretlen milliárdos, aki az egyik legfontosabb – privatizált, majd csődbe vitt – román kőolaj-finomító, a Rafo Onesti főrészvényese volt. Az írás nem említ román politikusokat.

A bukaresti média hétfőn további, Romániával összefüggésbe hozható neveket is megszellőztetett, amelyek állítólag szintén szerepelnek a német Süddeutsche Zeitung birtokába jutott anyagban. A Digi 24 hírtelevízió Benjamin Steinmetzt, a verespataki bányaprojektben szintén érdekelt izraeli üzletembert említi, aki ellen márciusban letartóztatási parancsot adtak ki Romániában egy illegális ingatlan-visszaszolgáltatási ügyben.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?