CIA: terrortámadás lehet Budapesten, Varsóban és Berlinben

Varsót, Berlint és Budapestet is említette lehetséges terrortámadások helyszíneként az a figyelmeztetés, melyet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) továbbított a lengyel belbiztonsági szolgálatnak - közölte erre vonatkozó értesüléseit a Rzeczpospolita című lengyel napilap hétfőn.

A lap korábbi nemhivatalos sajtóértesüléseket erősített meg, melyek szerint a CIA március közepén arra figyelmeztette a lengyel Belbiztonsági Hivatalt (ABW), hogy "egyebek között Berlinben, Budapesten és Varsóban fennáll a szervezett tömegrendezvények idején végrehajtandó párhuzamos támadások" veszélye.

A lap szerint a terrortámadások veszélyének kitett rendezvények listáján a CIA a július végén Krakkóban rendezendő katolikus ifjúsági világtalálkozót is feltüntette. Az amerikai hírszerzés ezért "rendkívüli biztonsági intézkedések" bevezetését tanácsolta a világtalálkozó idejére.

A Rzeczpospolita újságírói a lengyel kormány biztonsági központjának (RCB) egyik jelentését is ismertetik, mely a krakkói világtalálkozóra, valamint a szintén júliusban esedékes varsói NATO-csúcstalálkozóra vonatkozóan 9 potenciális veszélyt sorol fel. A dokumentum ezek közül a "lőfegyver, illetve robbanóanyag jogtalan használatának" lehetőségét, a NATO-csúcs esetében pedig a légikatasztrófa lehetőségét említi a legnagyobb kockázatokként, mindkettőt az 5 fokú skálán 3,8 fokkal - a "lehetséges" és a "valószínű" kategória között - helyezte el.

A márciusi brüsszeli terrortámadások után Lengyelországban nem hirdettek ki magasabb fokú biztonsági készültséget, mindazonáltal megerősítették a repülőterek, a pályaudvarok és a varsói metró rendőri őrizetét. Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter akkor egy televíziós beszélgetésben elutasította azt a felvetést, hogy változtatni lehetne a júliusi NATO-csúcstalálkozó, illetve az ifjúsági világtalálkozó időpontján és helyszínén.

"Folyamatosan elemezzük a helyzetet, hogy minden veszélyt kizárjunk" - mondta Blaszczak, hivatkozva arra is, hogy a lengyel parlament jelenleg a terrorizmus elleni új törvényen dolgozik, amely várhatóan májusban lép hatályba, és remények szerint segíti a két nagy júliusi rendezvény során bevezetendő biztonsági intézkedések hatékonyságát.

Kapcsolódók

Kimaradt?