Törökország válogatná ki azokat a menekülteket, akiket Euróbába küld

Ankara választaná ki, kiket küld Európába, az EU-tagállamok pedig kevés rendőrt szedtek össze a Frontexnek.

Törökország választja ki, hogy a szír menekültek közül kiket küld Európába az illegális migráció visszaszorítását célzó március 18-i megállapodás értelmében - közölte Efkan Ala török belügyminiszter.

Ala jelezte: Törökország azokat fogadja vissza, akik március 20-a után érkeztek Görögországba az Égei-tengeren keresztül. A visszaszállítás során az afgán, a pakisztáni és az iraki migránsokat hazájukba küldik tovább, míg a szír menekülteket délkelet-törökországi táborokba irányítják.

Az EU-Törökország megállapodás szerint vissza kell küldeni az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20-a óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket.

Egyelőre 72 ezer fővel számolnak

Uniós tagországok cserében a tehermegosztás jegyében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Eközben az EU-s határigazgatási ügynökség, a Frontex egyik szóvivője is elismerte, a nincs beleszólásuk abba, hogy kit küldenek vissza Törökországba. Azt is mondta, az EU tagállamai a megállapodás végrehajtásához kért 1500 helyett alig 700 rendőrt ajánlottak fel.

Prága 25 menekültet küld vissza

Prága visszaküldi hazájába azt a 25 iraki menekülteket, aki Csehországból megpróbált Németországba távozni a hétvégén - közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter. Csehország egy humanitárius projekt részeként az idén 153 iraki keresztény menekültet fogadott be.

Egy dél-morvaországi táborban elszállásolt 25 tagú csoport kikérte útiokmányait és szombaton autóbusszal Németországba utazott. A német hatóságok a határ átlépése után az irakiakat őrizetbe vették, majd kihallgatásuk után vasárnap folyamán visszaküldik őket Csehországba.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?