Egy szerelmes férfi térítette el az egyiptomi repülőgépet

FRISSÍTVE: Eltérítettek és Cipruson kényszerítettek leszállni egy egyiptomi belföldi utasszállító repülőgépet kedden 60 emberrel a fedélzetén - jelentette a ciprusi média. Az értesülést később egyiptomi kormánytisztviselők és a ciprusi hatóságok is megerősítették. A gépet nem terrorista, hanem egy szerelmes férfi térítette el.

Az egyiptomi légiforgalmi hatóság közleménye szerint az Egyptair légitársaság gépén 55 utas és ötfőnyi személyzet tartózkodik. Az első médiaértesülések még 81 személyről szóltak.

A gépnek - amelynek típusát az első hírek eltérően jelölik meg - a ciprusi Lárnaka repülőterén kellett landolnia. Egy ciprusi illetékes szerint valószínűleg robbanószerkezet is van a gép fedélzetén. Az egyiptomi légiforgalmi hatóság szerint a repülőgép belföldi járat volt, Alexandriából szállt fel és eredetileg Kairóban kellett volna leszállnia.

Az értesülések szerint az Egyptair légitársaság gépének pilótái leszállás előtt felvették a kapcsolatot a lárnakai légi irányítással, és engedélyt kértek a gépeltérítés miatti landolásra. A géprabló vagy géprablók egyelőre nem fogalmaztak meg követeléseket, csak arra szólították fel a hatóságokat, hogy járműveiket tartsák távol a repülőtől.

Cipruson válságstábot állítottak fel a rendkívüli helyzet kezelésére. A lárnakai repülőtérre közlekedő gépeket egy másik ciprusi légikikötőbe irányítják át.

FRISSÍTÉS: 9 óra után a túsztárgyalások eredményeként a gépeltérítő elengedte a gépen tartózkodók közül a nőket és a gyerekeket, majd 20 perccel később a többi utast is, leszámítva a személyzetet és öt külföldit – tweetelte a légitársaság. A Guardian helyszínen tartózkodó tudósítója ugyanakkor arról ír, hogy még mindig 18 utas tartózkodik a kifutópályán veszteglő gépen. A gépen lehet még 2 brit, egy olasz és egy ír állampolgár.

Úgy tudni, a gépeltérítő követelte, hogy levelet küldhessen egy ciprusi görög nőnek, és menedékjogot kér Cipruson. A Telegraph úgy tudja, a férfi a volt feleségével akarta felvenni a kapcsolatot, a nő már a helyszínre tart. A Guardian tudósítója szerint a robbanóövvel felszerelt férfi négyoldalas levelet írt az asszonynak, Marina Parashkounak. A ciprusi elnök is megerősítette, hogy nem terroristáról, hanem egy „szerelembe belebetegedett Rómeóról van szó”.

Egyiptomi külügyminisztériumi források sajátos stílusban erősítették meg a Guardiannek a magánjellegű motivációt: "Ez nem egy terrorista, hanem egy idióta. A terroristák bolondok, de nem hülyék. Na ő viszont az" – idézte a brit lapot az Index.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?