Brüsszeli terror: hat gyanúsítottat fogtak el az éjjel

Rajtaütöttek több gyanúsítotton az éjszaka Brüsszelben, három nappal a legalább 31 áldozatot követelő robbantások után. Közben őrizetbe vettek egy terrorcselekményre készülő embert Franciaországban.

A belga rendőrség elfogott hat embert csütörtök este Brüsszelben, a két nappal korábbi, 31 halálos áldozatot követelő merényletek ügyében – közölte a szövetségi ügyészség nem sokkal éjfél előtt.

Hármat közülük Brüsszel kellős közepén, a főügyészség közvetlen közelében állítottak elő – fűzte hozzá Eric Van Der Sypt, a szövetségi ügyészség szóvivője. A másik három személyt a belga főváros Jette és Schaerbeek nevű negyedeiben fogták el. A kilétükkel kapcsolatban további részleteket nem árultak el. Esetleges őrizetbe vételükről pénteken döntenek majd.

A belga rendőrség legalább két olyan embert keres a keddi merényletek óta, akik a megtámadott Zaventem nemzetközi repülőtér és Maelbeek metróállomás biztonsági kameráinak felvételein, a három öngyilkos merénylő társaságában látható.

A szövetségi ügyészség vezetője szerdán arról számolt be, hogy egy schaerbeeki lakásban – ahonnan a merénylők kedd reggel egy taxival a repülőtérre hajtattak – a merényleteket követően három, robbanószerekkel megrakott utazótáskát és más, a pokolgépek készítéséhez használatos anyagokat találtak.

Rajtaütés Franciaországban 

Előállítottak egy körözött embert a francia titkosszolgálatok csütörtökön, az akcióval sikerült meghiúsítani egy terrortámadást Franciaországban – jelentette be csütörtök éjjel Bernard Cazeneuve belügyminiszter. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyelőre "semmilyen kézzelfogható bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy ez a terv összefüggésbe hozható lenne a párizsi vagy a brüsszeli merényletekkel".

A rendőri akció keretében még csütörtök este is folytak házkutatások Párizs egyik északi elővárosában, Argenteuilben, ahol egy lakóházat teljesen kiürítettek a hatóságok. A belügyminiszter elmondta, hogy az épületet a rendőrség délután fél hatkor ürítette ki, majd biztonsági kordonnal vette körbe. Az esti órákban mintegy ötven ember és gyermek várakozott az utcán.

A francia állampolgárságú férfiról, akit csütörtök reggel vettek őrizetbe, azt gyanítják a hatóságok, hogy egy terrorista hálózat nevében akart lecsapni Franciaországban. A távollétében ítélték el, amiért dzsihadista harcokhoz csatlakozott Szíriában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?