Brüsszeli robbantások: hajsza az életben maradt merénylők után

A csütörtök reggeli összesítés szerint 31 ember meghalt és háromszázan megsérültek a kedd reggel Brüsszelt megrázó robbanásokban. Két bomba robbant a Zaventem reptéren, egy pedig a Maelbeek metróállomáson. Az elkövetők közül ketten testvérek voltak: Khalid és Ibrahim el-Bakraoui. Khalid a maelbeeki metróállomásnál robbantotta fel magát, Ibrahim a brüsszeli reptéren. Percről-percre.

A keddi és szerdai eseményeket is percről-percre követtük.

Mit tudunk eddig:

  • Az elkövetők közül ketten testvérek voltak: Khalid és Ibrahim el-Bakraoui. Khalid a maelbeeki metróállomásnál robbantotta fel magát, Ibrahim a brüsszeli reptéren. A két belga férfit már keresték a rendőrök, mert erősen kötődtek a novemberi párizsi eseményekhez.
  • Najim Laachraoui a harmadik azonosított elkövető. Ő volt a második, aki a reptéren robbantott. Szerdán elterjedt, hogy a rendőrség elkapta, de ez nem bizonyult igaznak.
  • A rendőrség továbbra is keres egy harmadik embert, aki a reptéren volt a robbantások előtt. Elvileg elmenekült, amikor nem robbant fel a bombája.
  • 31 ember halt meg a támadásokban, háromszáza megsérültek. 150 embert kezelnek kórházban, 61-et az intenzíven. Négy sérültet egyelőre nem tudtak azonosítani.
  • Három halottat azonosítottak eddig: Adelma Tapia Ruiz, Leopold Hecht és Oliver Delespesse. Az azonosítás nagyon nehéz, a robbanás durva volt, ráadásul sok a külföldi is.
  • Csütörtökön válságtalálkozót tartanak az EU-s igazságügyi miniszterek Brüsszelben.

17.30: A brüsszeli merényletek nyomán felajánlotta lemondását Jan Jambon belga belügyminiszter, amelyet Charles Michel miniszterelnök nem fogadott el - írta a La Derniére Heure című belga napilap csütörtökön. A belügyminiszter amiatt ajánlotta fel távozását, hogy mert súlyos hibák feltételezhetőek a terroristák ellen folytatott nyomozásban. A felajánlott lemondás tényét a minisztérium megerősítette. Charles Michel nem fogadta el a belügyminiszter lemondását, szerinte "össze kell zárni ezekben a nehéz pillanatokban" - idézte miniszterelnököt a napilap.

17.10: Dizshádra, vagyis "szent háborúra" szólította fel követőit az Iszlám Állam közvetlenül a brüsszeli robbantások után. A felhívást a közösségi médiában tette közzé a terrorszervezet egy videóüzenetben, amiben Belgiumot is a nyugati koalíciós erők tagjaként emlegette, vagyis mint ellenséget. Az ISIS elismerte, hogy a terrorszervezet áll a zaventemi reptéren és a maelbeeki metróállomáson elkövetett merényletsorozat mögött. (Origo)

16.25: Anti-terror törvény bevezetését tervezi a lengyel kormány. A konzervatív vezetés még a júliúsi NATO-csúcs előtt, aminek Varsó ad helyet idén, életbe is léptetné a jogszabályt. A tervezet szerint az eddiginél sokkal kiterjedtebb jogkört kapna a lengyel titkosszolgálat. Mariusz Blaszczak belügyminiszter reméli, hogy a terrorizmus elleni intézkedéscsomagra még májusban rábólint a parlament. (MTI)

15.40: Eredetileg március 28-ára, vagyis a keresztények egyik legnagyobb ünnepére, húsvétra tervezték a brüsszeli merényletsorozatot a terroristák - erősítette meg a belga rendőrség. A számításaikat azonban keresztülhúzta Salah Abdeslam letartóztatása, aki Khalid el-Bakraoui lakásában rejtőzött. A szélsőségesek ezért lépéskényszerbe kerültek, és előbbre hozták a merényletek időpontját. Khalid el-Bakraoui egy még szökésben lévő társával együtt kedden a maelbeeki metróállomáson robbantott. Az eredeti célpont egy atomerőmű lett volna. (Origo)

13.58: Európa nem importálta a terroristáit, a támadók itt születtek, és nincs egyértelmű válasz arra, hogy miért fordultak Európa ellen - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke egy csütörtöki lapinterjúban.

A luxemburgi kereszténydemokrata politikus egy-egy belga, francia, német, olasz és spanyol, valamint egy német és egy francia nyelvű svájci lapnak közösen adott interjúban kiemelte, hogy a keddi brüsszeli merényletek ugyan lesújtották, de a belvárosban kedd este tartott spontán megemlékezés bizakodással töltötte el. Azt mondta: "tele vagyok optimizmussal" annak láttán, hogy a fiatalok nem hagyják magukat legyűrni, és a gyűlölettel fűtött akciókra "a szeretet világos üzenetével" válaszolnak. Mindennek hatására "ugyan szomorú vagyok, de nem elkeseredett" - mondta Jean-Claude Juncker.

12.25: Nem volt tudomása a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjének, Salah Abdeslamnak arról, hogy merényletek várhatók a belga fővárosban - közölte a sajtóval Sven Mary, a gyanúsított ügyvédje egy bírósági meghallgatást követően csütörtökön. Hozzátette: a támadásokat követő megbeszélésből az derült ki, hogy Abdeslam nem működött együtt a keddi brüsszeli öngyilkos merényletek elkövetőivel.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a vádlott a brüsszeli robbantások óta együttműködik-e a hatóságokkal, az ügyvéd elmondta: nem hinné, hogy védence magába zárkózna, de senkinek sem nyilatkozott az esetet óta. Az ügyvéd úgy vélte, mielőtt a nyomozókkal újra beszélne, Abdeslam előbb vele szeretne egyeztetni.

11.14: a Derniere Heure robotképet közölt a Maelbeek metroállomásnál történt robbantás második feltételezett elkövetőjéről. A biztonsági kamerák azt regisztrálták, hogy Khalid El Bakraui mellett megy másik, nagy csomaggal cipekedő férfi is lement az európai negyed szívében levő metroállomásra. 

11.04: A brüsszeli terrortámadásra hivatkozva nem akarja végrehajtani a lengyel kormány az uniós menedékkérő-szétosztási programot. "28 tagállam megegyezett, hogy az ügyet áthelyezéssel oldja meg. De nagyon világosan kimondom: jelenleg nem látom a lehetőségét, hogy migránsokat engedjünk Lengyelországba" – nyilatkozta Beata Szydło miniszterelnök. Az intézkedéssel 106 ezer menedékkérőt osztanának szét Olaszországból és Görögországból "kvóták" alapján az uniós államok között. Több keleti EU-tag, köztük Magyarország ellenszavazata mellett, de az előző lengyel kormány beleegyezésével fogadták el a javaslatot.

Beata Szydło szerint a brüsszeli támadás azt is jelenti, hogy az EU elveszítette az ellenőrzést a migránsválság felett. Csak néhány nap ment el a törökökkel kötött megegyezés óta, amitől a megoldást várják, de "a terroristák hirtelen viccet csináltak az alkuból".

9.31: Most rajtunk a sor, hogy segítsünk Európának - jelentette ki Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsa Kaliforniában, a belgiumi terrorakciókra utalva.A kampánykörúton lévő volt külügyminiszter szerdán a Stanford Egyetemen mondott beszédet, amelyben elsősorban külpolitikáról, és a brüsszeli robbantások okán a terrorizmus elleni küzdelemről beszélt, arról, hogy Amerikának össze kell fognia Európával.

Beszédét Clinton nagyrészt világpolitikai kérdéseknek, és ezen belül is a terrorizmus elleni küzdelemnek szentelte. "Érthető, hogy az amerikaiak itthon is aggódnak, a terrorizmus ugyanis nem ismer határokat. A fenyegetés valós, sürgősen kell cselekedni, és össze kell fognunk. Most rajtunk a sor, hogy segítsünk Európának" - fogalmazott a volt külügyminiszter, aki szinte bizonyosan a demokraták elnökjelöltje lesz a novemberi elnökválasztáson.

Clinton élesen bírálta Donald Trump és Ted Cruz republikánus elnökjelölt-aspiránsokat a brüsszeli merényletek utáni nyilatkozataikért. Elítélte Ted Cruz texasi szenátor keddi kijelentését, amely szerint az amerikai városok muszlimok lakta negyedeiben rendőröknek kellene járőrözniük, hogy "elejét vegyék az ottani muszlimok radikalizálódásának". Clinton szerint az efféle beszéd ártalmas és veszélyes. Mint fogalmazott, Cruz "bűnözőkként kezelné az amerikai muszlimokat".

9.26: A Le Soir szerint megtámadta egy férfi Sven Maryt, Salah Abdeslam ügyvédjét. A támadást egyértelműen az váltotta ki, hogy az ügyvéd a terroristát védi, az illető ezt kérte számon rajta. Marynak nem lett baja, legyűrte a támadót, de az alkalmazottai biztonsága érdekében úgy döntött, hogy bezárja az irodáját. Egyelőre azonban nem kéri, hogy őt magát védelem alá helyezzék, noha elmondása szerint amióta elvállta Salah Abdeslam ügyét, százával érkeznek a sértő és fenyegető levelek, egyenlőségjelet téve személye és védence közé. Sven Mary hozzátette, ha tudta volna, mi minden következik még - utalva ezzel az eddig harmincegy áldozattal és több mint kétszáz sérülttel járó merényletekre -, nem vállalta volna el a terrorista védelmét.

9.21: A Le Monde szerint a brüsszeli metró kamerája felvett egy második embert is, aki egy hatalmas csomagot cipelve lépett be a metróba Khalid el-Bakraoui-vel együtt. Bakraoui robbantott a Maelbeek állomásnál. A lap szerint a rendőrség így már két ismeretlen segítőt keres.

9.17: Szerda hajnalban másodszor is megműtötték N. Pétert, a brüsszeli merényletek egyik magyar sérültjét. A férfi szakdiplomataként dolgozott a belga fővárosban, szakterülete az adatvédelem. A metrórobbantás idején munkába igyekezett, repeszek találták el. Bordái eltörtek lépét el kellett távolítani, kezei roncsolódtak. Hetekig kell még kórházban lennie, felesége éjjel-nappal mellette van.

A merényletek másik magyar sérültje a reptéren tartózkodott, neki a medencecsontja tört el. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?