Eljárást indított az ukrán főügyészség a Szavcsenko-perben részt vevő orosz bírók és ügyészek ellen

Az ukrán főügyészség büntetőeljárást indított azon orosz bírók és ügyészek ellen, akik részt vettek a Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő elleni - Kijev szerint jogellenes - perben - közölte Vladiszlav Kucenko ügyész szerdai sajtótájékoztatóján.

A 112.ua ukrán hírtévé tudósítása szerint összesen három bíró és három ügyész ellen indítottak eljárást, előbbiekkel szemben azért, mert "tudatosan igazságtalan ítéletet hoztak", utóbbiakkal szemben pedig azért, mert "jogtalanul indítottak büntetőeljárását" az ukrán katonanő ellen. 

Kucenko kifejtette, hogy az ukrán főügyészség átadja a büntetőeljárás megindításáról a hivatalos értesítést az orosz félnek. Amennyiben pedig Oroszország nem hajlandó kézbesíteni azokat az érintett bíróknak és ügyészeknek, azzal Ukrajnának jogalapot biztosít arra, hogy az Interpolnál körözést kezdeményezzen az eljárás alá vont személyek ellen, majd pedig távollétükben ítéletet hozzon velük szemben. 

Az ügyész tájékoztatta a sajtót arról is, hogy a főügyészség a hónap végéig eljárást kezdeményez a bíróságon Ihor Plotnickij luhanszki szakadár vezető ellen Szavcsenko elrablása ügyében. 

Kucenko szerint két lehetséges megoldása van annak, hogy Szavcsenko visszatérhessen Ukrajnába. Az egyik a politikai megoldás, azaz fogolycsere vagy más egyezség révén. A másik a jogi út: a bíróság döntésének hatályba lépése után a katonanő kiadása Ukrajnának, hogy ott töltse le büntetését. Hozzátette, Kijev arra számít, hogy politikai megoldás születik Szavcsenko hazatérésének kérdésében. 

A pilótanőt - akit az utóbbi időben Ukrajnában társadalmi célú hirdetésekben biztosítanak szeretetükről, támogatásukról és buzdítanak kitartásra rokonai, valamint művészek, tudósok és más ismert személyiségek - 22 évi szabadságvesztésre ítélte kedden az oroszországi Donyeck városi bírósága.     

Szavcsenko a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanásakor helikopter-pilótaként szolgált az ukrán hadseregben, ahonnan szabadságra ment, és beállt a Moszkva által támogatott szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. 2014 nyarán Luhanszk közelében a szakadárok fogságába esett. 

Oroszországban azzal vádolták meg, hogy ő volt a tűzkoordinátora annak az aknavető-támadásnak, amelyben két orosz tévés és több helybeli civil életét vesztette. Szavcsenko azonban mindvégig ártatlannak vallotta magát, kitartva amellett, hogy az aknatámadás idején már a luhanszki szakadárok fogságában volt, erővel vitték ki őt az országból és adták át az orosz hatóságoknak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?