Alakulófélben a Smer-Most-SNS-Sieť-kormány

Közel nyolc órán keresztül tartottak Pozsonyban a kormányalakításra készülő négy párt, a Smer-SD, a SNS a Most-Híd és a Sieť közötti tárgyalások. Robert Fico miniszterelnök szerint az első tárgyalási forduló célja az eltérő elképzelésekkel, prioritásokkal bíró pártok programpontjainak egyeztetése volt a közös kormányprogram kialakítása céljából.

A hétfő estébe nyúló tárgyalások után csak a miniszterelnök tájékoztatta a sajtót, a többi pártelnök nem. A kormányfő szerint a legfontosabb eredmény az, hogy sikerült megállapodni a prioritásokban, amelyek alapján Szlovákia következő kormánya felállhat.

​Robert Fico ismertette a további menetrendet is. E szerint a kormányalakítási folyamatban részt vevő pártok kedden a pártalapszabályokban meghatározott szerveik elé terjesztik a meghatározott prioritásokat, majd elfogadásuk esetén újra asztalhoz ülnek a tárgyaló delegációk. Ha minden jól megy, a kedd délutáni tárgyalásokon már a konkrét szaktárcák szétosztása kerülhet terítékre. Ezzel kapcsolatban az biztosra vehető, hogy a Smer a miniszterelnöki poszton kívül magánál kívánja tartani a három kulcstárcát: a külügyit, a pénzügyit és a belügyit. A szlovák sajtóban napvilágot látott találgatások, latolgatások szerint a Most-Híd 2-3 miniszteri posztot kapna, Bugár Béla pedig a parlament alelnöki tisztségébe kerülne. 

Nem csitulnak a viharok Bugár Facebook-oldalán

Mindeközben nem csitulnak a viharok Bugár Béla pártelnök Facebook-oldalán. Bugár azzal „húzta ki a gyufát”, hogy a választási kampányban tett kijelentései ellenére mégis asztalhoz ült a Smer-rel és az SNS-el. Felháborodott olvasók, egykori szimpatizánsok, kiábrándult szavazók írtak a pártelnök oldalára, tiltakozva az árulás ellen. Bugár Béla a koalíciós tárgyalások napján egy újabb bejegyzéssel próbálta csillapítani a kedélyeket, azonban inkább csak még több olajat öntött a tűzre. 

 

Pred Slovenskom stoja dve možnosti - predčasné voľby alebo možnosť vytvorenia ľavopravej vlády. Z historických skúsenost...

Posted by Bugár Béla on Sunday, March 13, 2016

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?