Új atombombát tesztel Észak-Korea

Újabb rakétakísérletekre adott utasítást Kim Dzsongun - jelentette a hivatalos észak-koreai hírügynökség. A észak-koreai vezető arra utasította a fegyveres erőket, hogy folytassák a nukleáris robbantási kísérleteket az újonnan kifejlesztett nukleáris robbanófejekkel.

A Koreai-félszigeten kiéleződött a feszültség, amióta Észak-Korea negyedik nukleáris tesztjét is végrehajtotta, a múlt hónapban pedig nagy hatótávolságú rakétát tesztelt, aminek nyomán az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat rendelt el ellene.

Az újabb rakétakísérletek az azokat tiltó BT-határozat egyértelmű megsértését jelentenék. Észak-Korea nagy mennyiségű rövid hatótávolságú rakétát halmozott fel, és nagy hatótávolságú és interkontinentális ballisztikus rakétákat fejleszt.

Kim Dzsongun szerdán azt mondta, sikerült ballisztikus rakétákra illeszthető, miniatürizált nukleáris robbanófejet kifejleszteniük, Dél-Korea azonban kétkedve fogadta ezt a bejelentést.

A mostani phenjani "kardcsörtetés" azzal hozható összefüggésbe, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea nemrég megkezdte a térségben a szokásos közös hadgyakorlatát, minden eddiginél több katonát és katonai eszközt vonultatva fel. Közvetlenül a hadgyakorlat megkezdése előttKim Dzsongun megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, egy nappal később, szerdán pedig bejelentette, hogy országának sikerült ballisztikus rakétákra felszerelhető méretűre kicsinyíteni atomtölteteit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?