Nem engedték be Romániába a Jobbik alelnökét

Közleményben értesítette szerkesztőségünket Szávay István, a Jobbik alelnöke, hogy kedden este az ártándi román-magyar határátkelőnél arra hivatkozva tagadta meg tőle a Romániába való belépést a román határőr, hogy három évre ki van tiltva az országból. 

Szávay a csütörtökön sorra kerülő Székely Szabadság Napjára utazott volna Marosvásárhelyre, de előtte és utána Kolozsváron, Székelyudvarhelyen és Szatmárnémetiben tartott volna sajtótájékoztatókat, lakossági fogadóórákat, valamint különböző találkozókat.

Beszámolója szerint a határőr közölte vele, hogy az ellene hozott döntés 2015. október 21. óta érvényes, tehát 2014 márciusa és 2015 márciusa közötti első kitiltásához hasonlóan ismét csak a határon tudta meg, hogy nem léphet Erdély földjére. Előzetesen ugyanis most sem tájékoztatta erről senki, mint ahogyan kitiltása konkrét okáról sem.

„Az érdemi indoklás nélküli, uniós alapjogokat durván megsértő, önkényes román hatósági döntést és az egész eljárást elképesztőnek és felháborítónak tartom egy EU-tag, valamint NATO-szövetséges szomszédos ország részéről. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unión belül mindenfajta értesítés, hivatalos döntés, vád vagy gyanú megfogalmazása nélkül korlátozzanak szabad mozgásomban” – írja Szávay István.

Elmékeztet, hogy korábbi, egy évig tartó kitiltása miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult és Strasbourgban beperelte a román államot. „Természetesen ezúttal sem hátrálok, ismét ki fogom használni az összes rendelkezésemre álló romániai és nemzetközi jogi lehetőséget. Nemcsak mint országgyűlési képviselő, hanem mint magyar állampolgár is elvárom a magyar diplomáciától, hogy tiltakozzon és követeljen magyarázatot az elmúlt hónapokban egyébként is magyarellenes provokációk sorát végrehajtó román hatóságoktól” – szögezi le Szávay.

„A Jobbik továbbra is a leghatározottabban kiáll a külhoni magyar közösségeket sújtó jogtalanság, diszkrimináció, megfélemlítés és elnyomás minden megnyilvánulásaival szemben, és kötelességének érzi az elszakított magyar nemzeti közösségek önrendelkezési törekvései, így Székelyföld autonómiájának támogatását” - zárja közleményét a Jobbik alelnöke. 

Kapcsolódók

Kimaradt?