Vízum hiányában nem tanúskodhat Tóásó Előd Amerikában

Nem adott vízumot az Egyesült Államok Tóásó Elődnek, aki az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságon indított kártérítési pert Bolívia ellen, ahol koholt vádak alapján hat évet töltött börtönben.

A Magyar Nemzet azt írja, a férfi testvérének beutazási engedélyét is visszavonták alig tizenkét órával az utazás előtt.

A botrányos terroristaügy 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok egy szállodában rajtaütöttek egy csoporton, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült. Az akcióban életét vesztette a többek között magyar állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, valamint Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer.Tóásó Elődöt és Mario Tadicot letartóztatták, és az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották. Tadic és Tóásó tavaly szabadultak, miután vádalkut kötöttek a bolíviai hatóságokkal.

A sértettek – köztük Martin Dwyer családja, Tóásó Előd, Mario Tadic és három bolíviai – évekkel ezelőtt kezdeményeztek pert a latin-amerikai ország ellen az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságon, amely most befogadta az ügyet. Az eljárás szerint Bolíviának három hónapja van arra, hogy békés úton megegyezzen a sértettekkel, vagy eddig be nem mutatott bizonyítékokkal álljon elő, ellenkező esetben a bíróság dönt a kártérítés mértékéről.

A Tóásó testvérek személyesen tanúskodtak volna a bíróságon, és az ügyet érdemben befolyásoló bizonyítékokat adtak volna át, ám úgy látszik, erre nem lesz lehetőségük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?