Vérre menő viták várhatóak az EU-török csúcson

Az előzetes nyilatkozatok alapján vérre menő viták várhatóak hétfő délután azon az EU-csúcson, amelyen a tagállamok vezetői Törökország bevonásával keresnek megoldást a migráció válság kezelésére.

Orbán: a határokat le kell zárni, közvetlen áthelyezésekről nem lehet szó

Az Európai Unió külső határait le kell zárni, a migránsok közvetlen áthelyezéséről pedig szó sem lehet, Magyarország esetében legalábbis semmiképpen - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn az uniós és török vezetők rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozója előtt. A brüsszeli tanácskozásra megérkezve a magyar kormányfő hangsúlyozta: "helyre kell állítani a törvényességet, a schengeni megállapodás szó szerinti alkalmazása szükséges", hogy senki nem léphessen be engedély és regisztráció nélkül Európába. Orbán leszögezte, "szó sem lehet semmifajta közvetlen áttelepítésről Törökországból Európába, Magyarországra semmiképpen". Mint mondta, "nincs esély arra, hogy a magyar kormány bármilyen engedményt is tegyen".

Merkel: az illegális migráció korlátozása kizárólag Törökországgal együttműködve lehetséges

Az Európai Unió külső határainak védelme és az illegális migráció korlátozása kizárólag Törökországgal együttműködve lehetséges - közölte Angela Merkel az uniós éstörök vezetők hétfői brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozója előtt. A német kancellár ugyanakkor kijelentette, hogy ellenzi az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonal lezárását. 

Angela Merkel a "legfontosabb csúcstalálkozók egyikének" nevezte a mai tanácskozást, és kijelentette, az EU és Törökország közötti egyezmény kulcsfontosságú a migrációs válság megoldásában. A kancellár hozzátette, nehéz tárgyalásokra számít, mindazonáltal reméli, hogy sikerül megállapodásra jutni.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök azt mondta újságírók előtt, hogy együtt sikerülni fog megoldani a migrációs válság támasztotta kihívásokat. A hivatalosan munkaebédnek nevezett találkozóra érkezve Davutoglu hangsúlyozta: az, hogy három hónapon belül már a második EU-török csúcstalálkozót tartják Brüsszelben, jól mutatja, hogy mennyire nélkülözhetetlen partnerei egymásnak Törökország és az Európai Unió.

Davutoglu vasárnap négyoldalú megbeszélést folytatott Angela Merkellel, Mark Ruttével, az unió soros elnöki tisztét jelenleg betöltő Hollandia kormányfőjével és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottsági elnökével. Az állítólag hajnali 3 óráig tartó találkozót a török miniszterelnök rendkívül hasznosnak minősítette. Ahmet Davutoglu kijelentette: bízik abban, hogy a hétfői csúcstalálkozó fordulópontot jelent majd az EU és Törökország viszonyában. "Törökország kész együtt dolgozni az EU-val, Törökország kész az EU tagja lenni" - mondta.

Werner Faymann osztrák kancellár kiemelte, hogy a menekültválságot Törökország segítsége nélkül is meg kellene tudni oldani. Kifejtette, világossá kell tenni az embercsempészek számára, hogy nem vezet nyílt út Nyugat-Európába, "ez az útvonal lezárult".

David Cameron brit miniszterelnök elmondta, bár országát nem érinti az Európába irányuló menekültáradat, fontos segíteni a kontinens külső határainak védelmében.

Eközben Stefan Löfven svéd kormányfő azon meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Uniónak több támogatást kellene nyújtania Görögországnak a menekültválság kezeléséhez.

A brit kormány hadihajót küld az embercsempészek feltartóztatására

Hadihajókat küld a brit kormány az Égei-tengerre az embercsempészek feltartóztatását célzó NATO-tevékenység erősítésére. David Cameron brit miniszterelnök hivatala hétfőn bejelentette, hogy a királyi haditengerészet Mounts Bay nevű partra szállító hajója és a brit tengeri határrendészet két kisebb naszádja tart a térségbe, ahol napokon belül elkezdik tevékenységüket. A Mounts Bay fedélzetéről egy Wildcat típusú helikopter is segíti a felderítést.

A Downing Street hétfői közleménye szerint a kötelék feladata a menekülteket tengeri úton Görögországba szállító embercsempészek azonosítása, és az összegyűjtött információ átadása a török parti őrségnek, hogy ennek hajói megállíthassák az embercsempészetre használt hajókat.

Kapcsolódók

Kimaradt?