Meglesz júliusig a maláj gép a keresőcsapat vezetője szerint

Utolsó szakaszához érkezett a 2014 márciusában az Indiai-óceán fölött eltűnt MH370-es járat maradványainak keresése. Tavaly júliusban megtalálták ugyan a gép szárnyának egy darabját Réunionnál, de máig nem bukkantak rá a roncs maradékára. Ám ez a következő négy hónapban változni fog Martin Dolan szerint.

„Nagyon valószínű, hogy megtaláljuk a maláj gépet júliusig” – idézi az ausztrál keresőcsapat vezetőjét az mno.hu. Az ausztrál hatóságok úgy vélik, hogy az Indiai-óceán déli részén, az országtól nyugatra csapódhatott vízbe a gép, amelynek elfogyott az üzemanyaga. Eddig a kérdéses terület háromnegyedét, 85 ezer négyzetkilométert fésültek át. Dolan szerint ennek ellenére ugyanakkora az esélye, hogy meglelik a gépet, mint az első napon.

A keresést Ausztrália és Malajzia 133 millió amerikai dollárral finanszírozza, ehhez adott még felszerelést és további 14,8 millió dollárt Kína. Nehezíti a keresést, hogy a legközelebbi szárazföldtől hatnapi hajózásra van a helyszín. Ráadásul a tengerfeneket itt még nem térképezték fel (hatezer méteres mélységek is akadnak errefelé), így különösen óvatosan kell eljárni: két csomóval lehet haladni, ami gyakorlatilag sétatempó.

A maláj fővárosból, Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járaton 227 utas tartózkodott, valamint tizenkét fős személyzet. A tavaly júliusi az egyetlen olyan roncsdarab, amely biztosan a gépről származott, azóta szintén Réunionon, valamint Mozambikban találtak egy-egy darabot, amelyről azt gyanítják, hogy az MH370-es járat része lehetett.

Kapcsolódók

Kimaradt?