Új-Zélandon indult, Kaliforniában zárul a román voksolás

Romániai idő szerint már szombaton este 20 órakor megnyílt az új-zélandi Auklandban felállított 170-es számú szavazókörzet – tájékoztatott a külügyminisztérium.  A december 9-i romániai parlamenti választások alkalmával 95 országban 306 szavazókörzetet nyitottak meg.ujzeland

A román diplomácia által összeállított dokumentáció rámutat, a időzóna-különbségek miatt a külföldi szavazókörzetekben összességében 35 órán keresztül adhatják majd le voksukat a külföldön élő román állampolgárok. A legkésőbb az Egyesült Államok nyugati partvidékén zárják le az urnákat, Los Angelesben, Seattle-ban, San Franciscoban, Las Vegasban és Portlandben romániai idő szerint hétfő reggel 7 órakor fejeződik be a szavazás.

Magyarországon a román külképviseleteken (Budapesten a nagykövetségen, és a Román Kulturális Intézetben, Szegeden és Gyulán a román főkonzulátuson) szavazhatnak a román állampolgárok. Ehhez magyarországi regisztrációs igazolást, állandó tartózkodási kártyát, bevándorlási engedélyt, letelepedési engedélyt, vagy magyarországi lakcímet tartalmazó román áttelepedési útlevelet kell felmutatniuk.

A választási törvény értelmében minden külföldi szavazókörzetben helyi idő szerint 7-21 óra között adhatják le szavazatukat a román állampolgárok.

Kimaradt?