Hillary Clinton és Donald Trump a „szuperkedd” győztese

A demokratáknál Hillary Clinton, a republikánusoknál Donald Trump lehet a nagy győztese a „szuperkeddnek", az amerikai előválasztási folyamat eddigi legfontosabb állomásának, ők ketten diadalmaskodtak ugyanis azon szövetségi államok többségében, amelyekben előválasztásokat tartottak. Azokban az államokban, ahol jelölőgyűléseken döntenek, később lesz eredmény.

Szinte teljes egészében az előrejelzések váltak valóra: mind Clinton, mind Trump jelentős győzelmet aratott. A volt külügyminiszter hét államban - Alabamában, Arkansas-ban, Georgiában, Massachusettsben, Tennessee-ben, Texasban és Virginiában - számíthat a delegáltak többségére a nem végleges adatok szerint. Több helyen jelentős fölénnyel nyert: Alabamában 80 százalékos, Georgiában 72 százalékos, Virginiában 64 százalékos támogatottságnak örvendhetett. 

Ellenfele a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott hadjáratban, Bernie Sanders két államban nyert, Vermontban - amelynek ő az egyik szenátora - és Oklahomában. Szűkebb hazájában a választók 86 százaléka szavazott Sandersre. A Demokrata Párt az Egyesült Államokhoz tartozó Amerikai Szamoán jelölőgyűlést tartott, amelyet Clinton diadalmaskodott. 

Összetettebb a helyzet a Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdők táborában. Igaz, ott több politikus is verseng a jelöltségért. Az igazi versengés három politikus között zajlik: Donald Trump milliárdos ingatlanmágnás, Ted Cruz texasi és Marco Rubio floridai szenátor között. S bár a két másik indulóra, John Kasich ohiói kormányzóra és Ben Carson sebészprofesszorra is voksoltak, alacsony támogatottságuk okán róluk az elemzők máris azt jósolják: hamarosan kiszállnak a választási küzdelemből. 

A szuperkeddi megmérettetésen mindenesetre Donald Trump aratta a legtöbb győzelmet. Friss felmérések szerint Hillary Clintonnak változatlanul nagyon erős a támogatottsága az afroamerikai közösség és a nők körében, Bernie Sanders pedig továbbra is elsősorban a fiatal nemzedékek körében népszerű. Donald Trump népszerűségének és támogatottságának elemzése még várat magára: hiszen az alacsonyabb iskolázottságú és a magasan képzett amerikaiak körében egyaránt győzelmet aratott, és ami sokakat meglepett: a szuperkeddi voksolásokon az evangéliumi keresztények táborából is sokan szavaztak rá. 

Győzelmi beszédében, majd utána, újságírói kérdésekre adott válaszában Donald Trump többek között új munkahelyek teremtését, a Kínába és Indiába "kiszervezett" munkahelyek visszatelepítését és infrastrukturális beruházásokat ígért, és több lehetőséget az amerikaiaknak. "Ismét naggyá tesszük Amerikát!" - ismételte el mindig hangoztatott szlogenjét. 

Győzelmi beszédében Hillary Clinton is több lehetőséget ígért honfitársainak, külön kiemelve az afroamerikai közösségeket. A „szuperkedden" a demokrata elnökjelölt-aspiránsok a jelöltség megszerzéséhez szükséges támogatás legfeljebb valamivel több mint harmadát söpörhetik be, a republikánus párt esetében viszont a küldöttek csaknem felének szavazata eldől.

Kapcsolódók

Kimaradt?