Vatikáni bíboros: a katolikus egyház hatalmas kárt okozott

A katolikus egyház hatalmas kárt okozott és a hívőknek csalódást a papok által elkövetett szexuális visszaélések kezelésében – jelentette ki George Pell bíboros, a vatikáni gazdasági titkárság prefektusa, akit az ausztrál kormány pedofíliaellenes bizottsága Rómában hallgatott meg az ausztráliai papok által a 60-80-as években elkövetett több száz szexuális visszaélésről.

Sydney érseke – akit tanúként hallgattak meg – kijelentette, “nem azért vagyok itt, hogy a védhetetlent védjem”. Megfogalmazása szerint az “egyházban azért dolgozunk, hogy jóvátegyük” a történteket. A bíboros tagadta, hogy ausztráliai papi szolgálata során tudomása volt a paptársai vagy az alárendelt papok által gyermekeken elkövetett szexuális visszaélésekről. Ugyanakkor elismerte, hogy az esetek idején “ösztönösen” az egyház “szégyentől való megvédése” volt a cél.

A papok által gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálására létrehozott ausztrál bizottság a múlt század hatvanas és nyolcvanas évei között történt eseteket vizsgálja. Csak Ballaratban az utóbbi évtizedekben az egykori áldozatok több mint nyolcszáz feljelentést tettek mintegy háromszáz pappal szemben. A városban szolgáló egyik katolikus rend eddig 37 millió dolláros kártérítést fizetett. 47 áldozat felnőttként öngyilkosságot követett el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?