Korlátozott számban engednek be menekülteket a Balkán országai

Naponta csak 580 migráns belépését engedélyeznék a balkáni országok határain - erről állapodtak meg Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői. A menekültfolyam lassításának az a célja, hogy minden érkezőt a schengeni szabályoknak megfelelően le lehessen ellenőrizni - jelentette be a szlovén rendőrség.

Januárban összesen 50 ezren utaztak át Ausztrián, és hétezren nyújtottak be menekültkérelmet. Korábban Ausztria úgy döntött, hogy a továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztriába.

Eközben Görögország is lassítaná az Athén felé haladókat. A BBC információi szerint a görög hatóságok arra kérték a hajózási vállalatokat, hogy csökkentsék a tengeri szigetekről induló hajók számát. Görögország és Macedónia határán csütörtökre 2800 ember torlódott föl.

Múlt héten keddtől péntekig több mint 11 ezer menekült érkezett az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigetekre – közölte az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala (UNHCR). A menekültek most már az Égei-tenger délkeleti részén, Antalyától délnyugatra található Kasztelórizon szigetét is célba vették csónakjaikkal. Az alig 250 lakosú sziget jelenleg mintegy ezer menekültről igyekszik gondoskodni.

Az UNHCR adatai szerint csütörtökön és pénteken 4600, illetve 4800 menekült érkezett a görög szigetekre, több mint duplája az év eleje óta napi átlagban érkezett 1740 főnek.

Februárban eddig összesen 27 555 menekült érkezett ezen a tengeri útvonalon, közel tízszer annyi, mint tavaly az év második hónapjában.

Kapcsolódók

Kimaradt?