Magyarul is feliratozzák az ungvári járás középületeit

Részleges regionális státust szavazott meg az Ungvári járásban a magyar nyelvnek pénteken az ungvári járási tanács (közgyűlés), megkönnyítve ezzel az ukrán nyelvtörvény kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó egyes rendelkezéseinek helyi szintű alkalmazását.ungvar belvarosa 278416 98989

Az egy ellenszavazattal elfogadott döntés értelmében az Ungvári Járási Állami Közigazgatási Hivatal nemzetiségi és közoktatási osztályának programot kell kidolgoznia a magyarnak, mint regionális nyelvnek a fejlesztésére, használatára és védelmére vonatkozóan. Így a tanács határozatait a jövőben – mint tették eddig is – a járás magyar nyelven is megjelenő hivatalos lapjában is közzéteszik.

A testület által elfogadott határozat javasolja a járás állami és önkormányzati vezetőinek, hogy a hivatali állások betöltésénél legyenek tekintettel az ügyfelek magyar nyelven történő kiszolgálására. A dokumentumban szó van az állami és önkormányzati hivatalok, utcák, közterületek - idáig is alkalmazott - kétnyelvű névtáblákkal való ellátásáról.

Új elem az ungvári járási tanács döntésében a magyarlakta települések vasútállomásneveinek – az ukrán mellett – magyar nyelven való feltüntetése, ami a szovjet időszakban ugyancsak bevett gyakorlat volt Kárpátalján. Előrelépésnek tekinthető a hivatali pecsétek, bélyegzők és űrlapok, valamint a helyi és országos népszavazások szavazólapjainak két nyelven történő készítése és nyomtatása azokon a településeken, ahol a magyarok aránya meghaladja a 10 százalékot.

Az Ungvári járásban, ahol a lakosság 33 százaléka (körülbelül 25 ezer fő) magyar nemzetiségű, 33 település teljes egészében vagy részben magyarlakta.     Korábban Beregszászon és a Beregszászi járásban kapott részleges, az Ungvári járásban elfogadottnál szélesebb alkalmazási kört felölelő regionális státust a magyar nyelv.

Kimaradt?