Ősztől napi 110 repülőjárat is indulhat Kuba és az USA között

Az Egyesült Államok és Kuba aláírta a megállapodást kedden a kétoldalú, rendszeres polgári légiközlekedés újraindításáról. Fél évszázada nincs ilyen a két ország között, ősztől viszont felpöröghet a forgalom.

Az egyezség szerint ősszel indulna újra a közvetlen légi forgalom a két ország között, naponta akár 110 menetrend szerinti járattal. Eddig csak charterjáratok közlekedtek az Egyesült Államok és a szigetország között.

A megállapodást Anthony Foxx amerikai és Adel Yzquiero Rodríguez kubai közlekedési miniszter írta alá Havannában, a Nacional szállodában.

A szerződés alapján naponta húsz menetrendszerinti járat indulhatna Havannába az Egyesült Államokból a mostani napi 10-15 charterjáraton felül. A többi 90 járat más kubai városokat célozna meg.

Az amerikai törvények még mindig tiltják a turisztikai célú kubai utazásokat, de megfelelő indokkal ad engedélyt a kormányzat. Tavaly csaknem 160 ezer amerikai állampolgár repült Kubába üdülni, további több százezer, az Egyesült Államokban élő kubai-amerikai pedig családlátogatásra utazott a szigetre floridai charterjáratokkal, amelyek pontos indulása körül sok-sok zavar volt.

A keddi megállapodás után az Egyesült Államok légitársaságainak 15 napjuk van arra, hogy járatjogokat igényeljenek Kubába az amerikai hatóságoktól. Ennek birtokában a kubai repülésügyi hivatallal kell megegyezniük a további részletekről, ami őszre befejeződhet.

Kapcsolódók

Kimaradt?