Zika vírus: katonákat küldenek a szúnyogokra Brazíliában

Brazília 220 ezer katonát mozgósít az egyiptomi csípőszúnyog elleni küzdelemhez. A vérszívók más kórokozók mellett a Zika vírust is terjesztik.

A katonák házról házra járva vesznek majd részt a szúnyogirtásban. A brazil kormány emellett 400 ezer szociális juttatásban részesülő nőt lát el szúnyogriasztóval – mondta Marcelo Castro brazil egészségügyi miniszter a Rio de Janeiró-i O Globo című lapnak.

Az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett Zika vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, vagyis kóros kisfejűséget okoz a magzatnál. Brazíliában október óta csaknem négyezer csecsemő jött világra. 2014-ben a mikrokefáliás újszülöttek száma nem érte el a 150-et.

Kedden, tíz nappal a karnevál kezdete előtt szúnyogirtást tartottak a riói Sambadrome-ban, a szambaiskolák felvonulásának emblematikus helyszínén. Augusztusban ott rendezik majd meg az olimpiai játékok íjászversenyeit is.

A kormány azt ígéri, hogy az olimpia előtt az összes olimpiai objektumot ellenőrzik újra. Rio de Janeiro polgármesteri hivatala megnyugtatásképpen arra hívta fel a figyelmet, hogy a déli féltekén augusztusban tél lesz, ezért szúnyogok ritkán fordulnak majd elő.

Brazíliában Zika-pánik tört ki, amióta a kormány az elmúlt hetekben beszélni kezdett a vírus és a kóros kisfejűség között feltételezett összefüggésről: sok gyógyszertárból elfogyott a szúnyogriasztó, ott pedig, ahol lehet még kapni, háromszoros, sőt, négyszeres árat is elkérnek az ilyen készítményekért, eszközökért.

Christian Lindmeyer, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője kedden Genfben aggasztónak nevezte a Zika gyors terjedését, ugyanakkor azt mondta: noha feltételezhető, hogy van összefüggés a vírus és a kóros kisfejűség között, de erre eddig csak közvetett bizonyítékot találtak. Lindmeyer szerint a kapcsolatot kimutatni "nagy feladat" lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?