Megnyitnák az Ubert a taxisok számára is a franciák

A Franciaországban betiltott Uber közösségi személyszállító szolgáltatás a taxisok számára is meg akarja nyitni az elektronikus foglalás lehetőségét – közölte szerdán Thibaud Simphal, az amerikai cég francia leányvállalatának igazgatója.

A bejelentés előzménye, hogy a francia alkotmánytanács kimondta: egy taxisofőr vezethet telefonon vagy interneten előre megrendelhető személyszállító járműveket (VTC) is. Ez utóbbiból az elmúlt évtizedben – még az Uber megjelenése előtt – több mint 10 ezer állt forgalomba Franciaországban, és a taxiknál alacsonyabb áron kínálják a szolgáltatásaikat.

„Tekintettel erre a helyzetre, mi azt szeretnék, ha az Uber megnyílna a taxisok számára, ők is használhatnák a platformot” – mondta egy párizsi sajtótájékoztatón az Uber vezetője. Ugyanakkor hozzátette, hogy a taxikat az Ubernél egy VTC-k számára fenntartott platformon lehetne csak foglalni VTC-ként, és nem taxiként. Az Uber vezetőjének bejelentése néhány nappal azelőtt történt, hogy a taxisok országos megmozdulást rendeznek a teljes VTC-ágazat ellen. A taxisok egyik legfőbb szakszervezete szerint az Uber ismételten megpróbálja megkerülni a szabályozást azzal, hogy azt sugallja: bárkiből lehet VTC-sofőr hivatalos engedély nélkül. Az Uber tavaly júliusban felfüggesztette a mobiltelefonos alkalmazásának működését Franciaországban, miután a taxisok sokszor erőszakba forduló megmozdulásokat szerveztek sofőrjeik ellen országszerte.

Az amerikai központú Uber ellen 2014 novemberében indult előzetes vizsgálat megtévesztő kereskedelmi gyakorlat gyanújával, miután a rendszeréhez csatlakozó (hivatásos vagy akár nem hivatásos) autósok és leendő utasaik okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül, közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíj rendezése is a rendszeren keresztül történik, de a felhasználók nem fizetik be a kötelező járulékokat és adókat.

Az alkotmánytanács szeptemberben végleg betiltotta az alkalmazást, a párizsi büntetőbíróság pedig februárban hoz ítéletet a szolgáltatás és két vezetője ügyében, akiket a taxis hivatás törvénytelen űzésében való bűnrészesség és törvénytelen adatkezelés gyanúja miatt is felelősségre vonnak. Az Uber eközben az Európai Bizottságnál tett panaszt Franciaország ellen.

Franciaországban jelenleg alig 55 ezer taxi van, ebből csak 20 ezer Párizsban. Ennek oka, hogy az állam törvényben szabályozza a kiadható, illetve megvásárolható taxiengedélyek számát, amely a második világháború óta nem növekedett. Az engedély költsége nagyon magas: városonként 140 ezer és 250 ezer euró között mozog.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?