Oroszország nem vesz részt az ET Parlamenti Közgyűlésének téli ülésszakán

Oroszország nem vesz részt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (ETPK) idei téli ülésszakán sem - közölte hétfőn Leonyid Szluckij, az orosz küldöttség helyettes vezetője, ismertetve a delegáció döntését.

Kijelentette, hogy csak akkor térnek vissza az ET székhelyére, Strasbourgba, ha a többi küldöttséggel egyenlő jogaik lesznek, vagyis helyreállítják minden korábbi jogukat. 

Az ETPK tavaly januárban, az ukrán válsággal összefüggésben döntött az orosz delegáció tagjainak jogállásáról úgy, hogy megbízólevelüket ugyan elfogadja, ám az orosz képviselők nem szavazhatnak és nem kaphatnak vezető funkciót a közgyűlés testületeiben, nem lehetnek tagjai az ETPK által kiküldött delegációknak, nem lehetnek az ET választási megfigyelői, sem a parlamenti közgyűlés jelentéstevői. 

A közgyűlés arra az álláspontra helyezkedett, hogy az oroszokkal a párbeszédet a súlyos ukrajnai válság és az abban játszott orosz szerep ellenére is fenn kell tartani, de egyúttal jelezni kell, hogy Európa elítéli a nemzetközi jog súlyos, folyamatos megsértését. 

Szluckij hétfőn beszámolt arról, hogy elhatározásukról levelet írnak Anne Brasseurnek, az ETPK elnökének. A dokumentumot az orosz törvényhozás mindkét házának elnöke jegyzi majd, és abban arról adnak tájékoztatást, hogy az ülésszakon nem vesznek részt.

Kimaradt?