Váratlanul elhunyt az orosz hírszerzés vezetője

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn bejelentette, hogy 58 éves korában meghalt a katonai hírszerzés vezetője, Igor Szergun vezérezredes.

A tárca közleményében azt írja: a tábornok hirtelen hunyt el vasárnap, de nem adtak bővebb információt arról, hogy mi okozta halálát és hol történt - írja a cbcsnews.com. Szergunt 2011-ben nevezték ki a szervezet élére, korábban katonai attasé volt az albán fővárosban, Tiranában. Felesége és két lánya gyászolja.

A GRU-ként ismert katonai hírszerzés Oroszország legnagyobb külföldi hírszerző szerve. Ukrajna állításai szerint a kelet-ukrajnai konfliktusban is részt vesznek a GRU-val kapcsolatban álló katonák.

A cbsnews arról ír, hogy Szergun rajta volt egy, a nyugati országok által összeállított listán, amelyen azon orosz tisztviselők neve szerepel, akikkel szemben szankciók vannak érvényben az ukrán konfliktus kapcsán. Az Európai Unió úgy véli, hogy Szergun felelős az orosz hírszerzés kelet-ukrajnai aktivitásáért.

Nem ez az első váratlan haláleset az orosz legfelsőbb vezetés soraiban. A múlt hónapban Vlagyimir Putyin orosz elnök szárnységedje halt meg minden előzmény nélkül.

 

Kimaradt?