Egy szakportál szerint 2015 biztonságos év volt a légiközlekedésben

A repülőgép-baleseteket összesítő Aviation Safety Network szakportál adatai szerint 2015-ben biztonságosabb volt a repülés, mint korábban: a halálos balesetek száma rekordalacsony volt.

Adataik szerint 16 halálos kimenetelű repülőgép-baleset történt 2015-ben, ezekben 560-an vesztették életüket. A két legfontosabb esemény a Germanwings Barcelona-Düsseldorf, valamint az orosz Metrojet Sharm el Sejk-Szentpétervár járatának katasztrófája volt. Előbbi esetben az Airbus A320-as másodpilótája, Andreas Lubitz szándékosan az Alpok egyik csúcsának vezette a gépet, 150 ember halálát okozva. A Metrojet Airbus A321-esének fedélzetén - az eddigi vizsgálatok alapján - bomba robbanhatott, a gép lezuhant, a 224 utas egyike sem élte túl a katasztrófát.

Bár a balesetek száma minden eddiginél alacsonyabb volt, az elhunytak száma a sok áldozatot követelő balesetek miatt magas - jegyzik meg az elemzésben. 2015-ben 4,8 millió repülésre jutott egy halálos baleset. A 16 balesetből kettő olyan légitársasággal történt, amelyek szerepeltek az Európai Unió feketelistáján, emiatt megvonták tőlük az európai repülési jogot.

Kimaradt?