Hóval borított sátrakban dideregnek a szíriai menekültek Libanonban

Hóval borított sátrakban dideregnek a szíriai menekültek Libanonban - tájékoztat az EuroNews.

A hóvihar csütörtökön sújtott le az országra. A sátrakba a víz befolyt, sokan attól tartottak, hogy a szél felborítja a szerkezetet. A közel-keleti országban, több mint 1,1 millió menekült keresett menedéket a polgárháború kirobbanása óta.

"Évek óta itt élnek. Fokozott biztonsági intézkedésekre lenne szükség. A megtakarított pénzük elfogyott, így sátrakban költöztek. Olcsóbb, mintha lakást bérelnének bent a belvárosban. Nincsenek hozzászokva ezekhez a körülményekhez. Szinte lehetetlen munkát találni, ennek következtében csak ránk számíthatnak" – mondta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság egyik képviselője.

A gyerekek hógolyóztak, miközben sokan tűzifát kerestek, hogy átvészeljék a hideget. A kályhák közelében próbáltak meg felmelegedni. Egy édesanya így nyilatkozott: "Számomra az a legfontosabb, hogy a gyermekeim biztonságban legyenek messze a háborútól. A hideget ki lehet bírni, a háborús bombázásokat nem".

A szervezet dolgozói eddig több mint 18 ezer darab takarót és 238 kályhát osztottak szét a legszegényebb menekült családoknak. Az UNHCR hangsúlyozta, hogy a helyi libanoni közösségeknek is segítséget nyújtanak.

Kimaradt?