Szőnyegre hívták az Európai Bizottságot a román biztos miatt


-A A+Ígérete szerint jövő év január 14-én, az Európai Parlament költségvetési bizottsága előtt reagál majd az Európai Bizottság főtitkára a regionális politikáért felelős Corina Creţu tevékenységével kapcsolatos –botrányszagú – sajtóértesülésekre.

Erről az Európai Bizottság egyik szóvivője tájékoztatott kedden, az EP költségvetési bizottsági elnökének felszólítására válaszolva. Ingeborg Grassle arra kérte korábban levélben Alexander Italiane főtitkárt, adjon magyarázatot a román biztos kirívó munkastílusáról írt leleplező anyagra, amely egy tekintélyes portálon jelent meg tíz napja.

Kabinetje fele egy év alatt távozott

A kisebb uniós belpolitikai bombát robbantó cikkében a Politico arról írt, hogy a regionális politikáért felelős Corina Creţu tizenkilenc fős stábjából egy év alatt nyolcan távoztak. A lapnak egykori és jelenlegi beosztottak is arról beszéltek, hogy káosz jellemezi az uniós biztos irodáját.

Ezen kívül felmerült a gyanúja annak is, hogy Creţu hajlamos a munkaügyekben történő utazásait nyaralásokkal egybekötni, és rendszeresen kérte meg stábjának tagjait arra, hogy intézzenek el olyan személyes dolgokat a számára, mint a bevásárlás vagy a családtagjainak furikázása.

A legtöbbet hiányzik az ülésekről

A 444.hu által idézett lap birtokába került a román uniós biztos munkabeosztása az elmúlt évből, és e szerint Creţunak nem voltak hivatalos programjai hétfőnként, csütörtökönként és péntekenként. Egyes források szerint ilyenkor a biztos nem is dolgozott.

Az EU-biztosok közül Creţu a legtöbbet hiányzók között van, a Bizottság heti üléseinek negyedét kihagyta. Nem vette túl komolyan a szabályokat sem, például rendszeresen dohányzott az irodájában, annak ellenére, hogy ezt szigorúan tiltják a brüsszeli szabályok. Amikor stábtagjai erre figyelmeztették, annyit mondott: Romániában egy miniszter azt tesz, amit akar. 

Nem szeret korán kelni

Creţu életritmusáról is sok minden kiderül a cikkből. Például hogy rendszeresen kellett átrendezni a biztos napi programját, mert nem egy 'reggeli típus', azaz nem szeret korán kelni. Ezért egy idő után stábja minden találkozót délutánokra és estékre próbált meg leszervezni.

Kabinetfőnöke, Mikel Landabaso szeptemberben mondott fel, épp a biztos munkamorálja miatt. Egy forrás szerint korábban figyelmeztette is Creţut, hogy ne hagyjon ennyi üresjáratot a hivatalos munkarendjében, mert így az a látszat keletkezhet, hogy nem dolgozik.

A másik vád a biztossal szemben, hogy nagyon szereti a hosszú hétvégéket. Rendszeresen jár haza Romániába, és amikor teheti, ott is ragad még egy kis időre. Húsz hivatalos látogatásából hét volt Romániában az elmúlt 12 hónapban. De májusban egy négynapos hivatalos útból lett tíznapos nyaralás a férjével Reunion szigetén.

A konkrét vádakra nem reagált

A biztos Facebook-oldalán románul reagált a cikkre, e szerint nagyon keményen dolgozott az első év folyamán, rengeteg programja volt és számos eredményt sikerült elérnie már. Szerinte abban, hogy egy biztos stábjában nagy a mozgás, főleg az első évben, semmi szokatlan nincs, sokan ilyenkor jönnek rá, hogy nagyobb feladatra vállalkoztak, mint amit előzetesen elképzeltek.

A cikkben felhozott egyetlen konkrét vádra sem reagált válaszában. A 48 éves politikus a hírek szerint Daciana Sârbunak, Victor Ponta egykori miniszterelnök feleségének közeli barátja, Ponta javasolta a posztra.

 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X