Ellenzéki pártok a Telekom-ügyről: vérlázító a kormány döntése

Sorra érkeznek a közlemények a magyar ellenzéki pártok részérül, miután Magyarország kormánya utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel szerződéseiket a Magyar Telekommal.

Gyerekes döntésnek nevezte a kormány lépését Szigetvári Viktor. Az Együtt elnöke szerint a kormány összekeveri egy multinacionális vállalat szponzorációs szerződéséről hozott döntését a sokszínű, magyar adófizetők pénzéből, közbeszerzésen keresztül megkötött állami szerződések felbontásával.

Vérlázító a kormány döntése – reagált a Demokratikus Koalíció. A Telekom Ákossal kapcsolatos döntése két magánszereplő, egy magánszemély és egy magánvállalat vitája, a magyar kormány ebbe a vitába avatkozott be: nyíltan megfenyegette, majd bünteti a társaságot, közhatalmát törvényellenes módon magánvitában használva, nyilatkozták. A Demokratikus Koalíció ezért hatalommal való visszaélés bűncselekménye miatthaladéktalanul büntetőfeljelentést tesz a kormányhatározatot aláíró miniszterelnök vagy miniszter ellen.

Orbán Viktor addig bontogathat szerződést egy fideszes magyar állampolgár vállalhatatlan kijelentése miatt, ameddig Magyarország polgárai a vele kötött szerződést fel nem fogják mondani – írta közleményében a Magyar Szocialista Párt. Tóbiás József elnök szerint a döntéssel Orbán Viktor új szintre léptette a személyre szabott kormányzást Magyarországon.

Mint ismert, a Magyar Telekom szerdán közölte, hogy felmondja a szponzori megállapodását Kovács Ákossal, a konzervatív oldalon komoly beágyazottsággal bíró énekessel, miután az olyan nyilatkozatot tett az Echo TV-n, amellyel a Telekom saját közlése szerint nem tud azonosulni. Ákos arról beszélt, hogy szerinte a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyit keressenek, mint a férfiak, hanem hogy valakihez tartozzanak, és gyermeket szüljenek.

Magáncég döntéseit továbbra sem illik kommentálni sem a magyar kormánynak, sem bármelyik pártnak, mondta az Origónak Gál József, az LMP szóvivője, aki szerint a kormány szereptévesztésben van, hiszen a végrehajtói hatalom nem egyenlő a bírói hatalommal.

Óvodás reakció! – így reagált a kormány döntésére Dúró Dóra. A Jobbik képviselője abban egyetértett Lázár Jánossal, hogya Telekom részéről túlzás volt Ákos szponzori szerződésének felmondása,szerinte azonban ez egy „rossz válasz volt, egy rossz reakcióra.”Dúró Dóra azt is hozzátette, hogy a kormány nyilván nem reagált volna így, ha nem egy „Fideszes énekesről lenne szó”.

Kapcsolódók

Kimaradt?