Bocsánatot kért a kanadai miniszterelnök az őslakosoktól

Az állam nevében ünnepélyesen bocsánatot kért a kanadai kormányfő az ország őslakosaitól azokért a visszaélésekért, amelyeket a bentlakásos iskolákban kellett elszenvedniük az őslakos gyerekek tízezreinek.

Az októberben megválasztott Justin Trudeau helyi idő szerint kedden Ottawában beszélt az őslakosokhoz, miután megkapta a kanadai Bizottság a Megbékélésért és Igazságért végleges jelentését az őslakosokkal szembeni kegyetlenkedésekről. A testület hat évig gyűjtötte a nevelőintézetek vagy diákotthonok egykori, még élő lakóinak tanúvallomásait, és csaknem 7 ezer interjú alapján állította össze a jelentést, amelynek tartalma már júniusban ismertté vált.

Trudeau az intézetekben elkövetett visszaéléseket "Kanada történetének egyik legsötétebb fejezetének" nevezte.

A bentlakásos iskolai rendszert az ottawai vezetőknevében keresztény vallási szervezetek irányították, amelyek családjuk akarata ellenére a 19. század végétől az 1970-es évekig bezárólag nagyjából 150 ezer indián, mesztic és inuit gyereket kényszerítettek arra, hogy otthonuktól több száz kilométerre, nevelőintézetekben éljenek, ahol rendszeres fizikai, lelki és szexuális erőszaknak voltak kitéve. Ezzel a módszerrel megpróbáltak véget vetni a kanadai őslakosok mint önálló jogi, társadalmi, kulturális, vallási és faji entitások létezésének – állapítja meg a TRC régóta várt jelentése.

A dokumentum szerint ezekben a diákotthonokban legalább 6 ezer gyerek halt meg alultápláltság, betegség vagy erőszak miatt, és több mint felüket tömegsírokban temették el. Az utolsó ilyen, őslakosoknak fenntartott nevelde 1996-ban zárt be.

A TRC 94 ajánlást tett a megbékélés jegyében, köztük azt, hogy Kanada "fogadja el és hajtsa végre maradéktalanul az őslakosok jogairól szóló ENSZ-nyilatkozatot".

Trudeau elődje, a konzervatív Stephen Harper júniusban elutasította a testület több ajánlását, köztük azt is, amely a világszervezet említett nyilatkozatára vonatkozik. Harper azonban 2008-ban maga is bocsánatot kért a bentlakásos iskolai rendszer életben maradt áldozataitól. A 34 milliós kanadai népesség nagyjából 5 százalékát teszik ki az őslakosok.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?